null Beeld

Koken metKarin Luiten

Shoarma, maar dan culinair (en vegetarisch)

Ik durf het u wel te bekennen: ik ben niet zo’n partytijger. Het nachtleven is niet aan mij besteed, want bij mij vallen de luiken al snel dicht. Ook in mijn jonge jaren was er geen kruid tegen gewassen: de man met de hamer kwam steevast veel te vroeg langs. Ooit dacht ik enorme sjans te hebben bij een jongen in een discotheek die me alsmaar zat aan te staren, tot later bleek dat hij niet was getroffen door mijn verpletterende schoonheid, maar door dat ik er zo extreem slaperig uitzag en hij zich afvroeg wanneer ik om ging vallen. Het is nooit wat geworden tussen ons, dat moge duidelijk zijn.

Dat gebrek aan nachtelijk uithoudingsvermogen had ook gastronomische gevolgen. Wie nooit tot in de kleine uurtjes gaat stappen, heeft ook nooit de neiging om een broodje shoarma te eten. Shoarma, gyros en döner kebab zijn allemaal variaties op hetzelfde thema: een grote draaibare kegel gekruid vlees waar gare reepjes vanaf worden gesneden waar je in zwaar beschonken toestand niet echt veel van proeft, al kan dat ook komen door de onvermijdelijk allesoverheersende knoflooksaus – heb ik dus van horen zeggen, want ik ben zoals gezegd geen ervaringsdeskundige. En voor wie nu behulpzaam wijst op de voorgekruide shoarmareepjes uit de supermarkt voor thuis, ook die vind ik weinig aanlokkelijk.

Maar zoals het gaat met alle vormen van voorheen o zo ordinair fastfood: ineens gingen sterrenchefs zich erop storten. Van Noma tot New York, iedereen begon te experimenteren met shoarma. Al snel niet meer met vlees – zó passé – maar met groente. Van knolselderij tot spitskool tot oesterzwammen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het valt kennelijk te vershoarmiseren.

Restaurantbezoek zit er nog even niet in, laat staan ver over de grens, dus ik sloeg zelf aan het uitproberen. Want wij zijn thuis namelijk wél dol op knutseleten. Dus dat je een verzameling al dan niet voorbereide ingrediënten op tafel zet en dat iedereen dat vervolgens zelf groepeert in een broodje, wrap, taco of slablad. En dan met de hand opeten natuurlijk. Kinderachtig? Welnee. Als u zorgt voor wat ingemaakte groente erbij wordt het meteen culinair.

En daarna lekker op tijd braaf onder de wol met een boek.

Shoarma van oesterzwammen.  Beeld Karin Luiten
Shoarma van oesterzwammen.Beeld Karin Luiten

Shoarma van oesterzwammen

Nodig voor 2 personen:

• 4 pitabroodjes
• 300 g oesterzwammen

Marinade:
• 4 eetl olijfolie
• 3 eetl Japanse sojasaus
• 1 uitgeperste knoflookteen
• 1 grote tak verse rozemarijn, fijngehakt
• 1 theel gerookt paprikapoeder (pimentón)
• 1 theel kardemom
• 1 theel piment
• ½ theel chilivlokken
• zout & peper uit de molen

Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Meng de marinade in een grote kom. Scheur de oesterzwammen in reepjes en hussel grondig erdoor. Laat een uurtje (of langer) staan. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ± 20-25 minuten in de oven tot ze donkerbruin zijn met knapperige randjes. Leg op het laatst de pitabroodjes ook even in de oven om mee te warmen. Zet broodjes, oesterzwammen en allerhande bijgerechten op tafel. Daar komt u wel uit, lijkt me zo.

Suggesties voor erbij: Knoflooksaus (zie tip), gehalveerde kerstomaatjes, geraspte wortel, verse munt, (ijsberg)sla. En liefst ingemaakte rode ui, radijsjes en komkommer. Breng daarvoor 1 dl (rijst)azijn plus een eetlepel suiker en een theelepel zout aan de kook, giet bij de groente in een ziplockzak, of twee. Leg minstens 1 uur in de koelkast.

Tip: knoflooksaus

Maak snelle knoflooksaus van 5 eetl Turkse yoghurt, 2 eetl mayonaise, 1 dikke uitgeperste knoflookteen, kneepje citroensap, versgemalen peper, zout, plus eventueel gedroogde oregano.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden