null Beeld

ReceptJoke Boon

Senegalese pindasoep

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

De dag waarvan ik wist dat die zou komen… Kort na de geboorte, toen ik nog verbijsterd was over het grote wonder van het menselijk leven, kwam het besef: ooit moet ik dit kind weer loslaten. Het was niet mijn bezit, ik mocht er slechts naast lopen om te zorgen dat het zijn eigen weg zou vinden.

Mijn zoon, die op jonge leeftijd een zekere aanbidding voor me had, dacht daar heel anders over. Hij zou nóóit ver de deur uit gaan. “Als ik later groot ben, dan koop ik een caravan en die zet ik hier voor de deur, recht tegenover het keukenraam”, zei hij toen hij een jaar of 8 was. “Daar ga ik met Eva wonen. ’s Avonds eten we bij jullie en daarna gaan we naar ons huis. Vanuit de caravan zwaaien we naar jullie.”

Ik vond het een heerlijk en troostvol idee. Hoewel ik wist dat de toekomst er natuurlijk geheel anders uit zou zien.

Mijn zoon kondigde als oudste het eerst zijn vertrek aan. Omdat we nogal verknocht aan elkaar zijn, maakten we ruzie om het losmaken te bevorderen. Toen de dag van de verhuizing naderde leek het net of er binnen in mij een sluisdeur werd geopend waardoor traanvocht met volle kracht naar buiten kwam. Ik begon te huilen, niet een beetje, maar heel erg. Niets kon me tot bedaren brengen. Ik hielp met verhuizen in het volle besef dat er een tijdperk werd afgesloten dat nooit meer terug zou komen. Een paar jaar later voltrok zich een zelfde soort scenario met mijn dochter Eva.

Inmiddels zie ik vanaf de zijlijn toe hoe ze zich een weg door het leven banen en ben ik vol trots op de mensen die zij zijn geworden. Bij ziekte of ongemak schiet ik graag weer even terug in de moederzorgrol. Dan geef ik raad en kook ik eten waarvan ik weet dat ze dat lekker vinden. Zoals deze Senegalese pindasoep; de favoriet van mijn dochter. Deze soep is een iets aangepaste versie van het recept uit Vegan Smaaksouvenirs, van Jolijn Pelgrum en Sjoerd Schotten.

Ingrediënten voor 4 personen

• 3 eetlepels olie
• 1 rode ui, gepeld en in stukken
• 2 centimeter verse gember, geschild en in stukjes
• 3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
• 2 wortels, geschild in plakjes
• 400 gram zoete aardappels, geschild en in blokjes
• 1 theelepel gemalen koriander
• ¼ theelepel chilipoeder
• 3 eetlepels tomatenpuree
• 1 liter groentebouillon
• 125 gram pindakaas
• 2 eetlepels citroensap

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan. Fruit ui, knoflook en gember al omscheppend 3-5 minuten aan. Voeg de wortel, zoete aardappel, koriander, chilipoeder en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe, roer door en breng aan de kook, laat 20-25 minuten zachtjes koken. Voeg de pindakaas toe en pureer de soep met de staafmixer. Schep het citroensap erdoor.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden