Koken met KarinSchotse eieren

Schotse eieren (maar dan zonder vlees)

En, hoe staat het bij u thuis met de goede voornemens? Nooit meer op zonvakantie naar Thailand, maar kamperen op de Veluwe? Alle boodschappen voortaan op de fiets en naar oma met trein, bus en benenwagen in plaats van met de auto? Niks meer online bestellen, geen hippe weggooikleding gemaakt door kinderhandjes en zeker geen plastic hebbedingetjes uit China? Alle drank door de gootsteen en ook de e-sigaret bij het grofvuil? Pardon, bij het gemeentelijk chemisch afvalpunt. Nog best een gedoe, als je het helemaal goed wilt doen.

Eén goed voornemen is alvast een makkie: minder vlees eten. Al deden u en ik, weldenkende mensen onder mekaar, dat natuurlijk vorig jaar ook al. Flexitariër zijn is immers helemaal niet ingewikkeld, zelfs mijn eigen slager is er eentje. Alleen die vleesvervangers, dat blijft nog behelpen. Natuurlijk is het aanbod de afgelopen jaren enorm verbeterd, het is heus niet meer alleen zompige schijven wat de klok slaat. Maar iets fabriceren van sojabrokken of lupine dat net zo lekker is als een sappig kippenboutje of een smakelijk worstje, dat krijgen producenten nog niet zo makkelijk voor elkaar.

Toevallig verscheen er vorig jaar een origineel kookboek over het zelf thuis maken van vleesvervangers. In ‘De vega optie’ geeft auteur Joke Boon bijvoorbeeld haar versie van Scotch Eggs. U weet wel, een hardgekookt ei verstopt in een gehaktbal, en die dan weer in een knapperig gefrituurd jasje. De laatste keer dat ik ze at, was het in de kant-en-klaarversie van Marks & Spencer, maar dat bleek een jammerlijke vergissing, want een soort kartonnige bonk. Nee, dan veel liever deze vegetarische variant met 100 procent nepgehakt gemaakt van bonen, noten, havermout en wortel. Toegegeven, op papier klinkt dat niet heel overtuigend, maar neem van mij aan: het heeft verbijsterend veel weg van gehakt. Belangrijker nog: het is heel erg lekker. Bij ons thuis een blijvertje, ook in 2020.

Zelf maken, nodig voor 4 personen

•  5 eieren
•  250 g gare kidney-bonen (zelf gekookt of uit blik)
•  50 g gezouten cashewnoten
•  40 g havermout
•  50 g geraspte wortel
•  1 eetl Thaise rode of groene currypasta (25 g)
•  2 eetl citroensap
•  6 eetl paneermeel (of panko)
•  2 eetl sesamzaad
•  zout & peper uit de molen
•  plantaardige olie om te bakken

Kook 4 eieren in 8 minuten nét hard, laat schrikken en pel. Doe intussen de uitgelekte bonen, cashewnoten, havermout, wortel, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel. Rol er 4 ballen van. Neem een bal in de hand, maak er een kommetje van en leg er een gekookt ei in. Boetseer het ‘gehakt’ weer tot een dichte bal rondom het ei. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord paneermeel met sesamzaad.

Rol de kleverige bal eerst door paneermeel, dan door losgeklopt ei en dan weer door paneermeel. Laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Het lekkerst is frituren in olie, reken op circa 6-7 minuten op 180 graden, maar in de oven kan ook (zie tip). Lekker met aardappeltjes en spinazie of een salade van geroosterde wintergroenten. 

Tips

• U kunt deze ballen ook bereiden in de oven. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rondom met olie en bak in een hete oven (200 °C) in 25 minuten krokant en bruin.

• Scotch Eggs komen trouwens niet eens uit Schotland, maar waar die naam dan precies vandaan komt, daarover lopen de verklaringen sterk uiteen.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden