Beeld COLOURBOX

Recept Tineke Sluijter

Saté van varkenshaas

Ingrediënten voor vier personen

• 600 gr varkenshaas
• stukje gemberwortel (2 cm)
• 3 sjalotjes
• 2 teentjes knoflook
• 1 el geraspte kokos
• 1 rode peper
• 1 tl gemalen kardemom
• ½ tl gemalen kaneel
• ½ tl gemalen kruidnagel
• 1 tl gemalen komijn (djinten)
• 1 el gemalen koriander (ketoembar)
• 1 tl gemalen venkelzaad (fennel)
• 1 tl zout
• 1 el citroensap
• 2 el ketjap manis
• 2 el sojasaus
• 200 ml kokosmelk
• 2 el tahin
• satéprikkers
• 2 el olie

Bereidingswijze

Zorg voor een goed gevulde kruidenkast, dan is een gerecht als dit heel eenvoudig te maken. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Pel de sjalotjes en de knoflookteen­tjes en snijd ze fijn.

Verhit een droge koekepan (zonder olie) en rooster op laag vuur de geraspte kokos lichtbruin. Doe de kokos in een kommetje en zet dit apart. Verhit de olie in de koekepan en roerbak gember, sjalot en knoflook gedurende een minuut.

Voeg kardemom, kaneel, kruidnagel, ­komijn, koriander, venkelzaad, zout, citroensap, ketjap manis, sojasaus en kokosmelk toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het een ­minuut of twee zachtjes koken. Doe dit ­mengsel over in een flinke kom en laat het ­afkoelen.

Snijd de varkenshaas in dobbelsteentjes en voeg het toe aan de afgekoelde marinade in de kom. Zet deze een uurtje apart. Snijd de rode peper in heel kleine ringetjes. Haal de stukjes vlees uit de marinade en rijg ze aan metalen of houten prikkers. Doe de marinade in een steelpannetje. Roer er de ­tahin doorheen tot deze volledig in de saus is opgenomen. Laat vervolgens de saus op een laag vuur inkoken zodat het vocht verdampt en de saus indikt. Mocht de saus te dik worden, schenk er dan nog een beetje kokosmelk bij.

Verhit een grillpan en bak hierop de varkenshaassaté rondom bruin en gaar. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout toe. Leg de ­sateetjes op een schaal en schenk er de saus overheen. Strooi er tot slot de ­geraspte kokos en de ringetjes rode peper overheen.

Serveer deze varkenshaassaté met een schaal witte rijst en bijvoorbeeld een komkommersalade van slierten komkommer ­(getrokken met de kaasschaaf) en een dressing van sojasaus, ketjap manis, zout, citroensap, versgemalen zwarte peper en twee in ringetjes gesneden voorjaarsuitjes. Daarnaast zou u er een groentegerecht bij kunnen geven van kort roergebakken taugé, op smaak gemaakt met een scheutje sesamolie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden