Koken metJudith Cyrus
Sardineballen in tomatensaus
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Mijn bouillon van vorige week leverde meer reacties op dan ik had verwacht. Een reactie betrof de hoeveelheid kip. In mijn recept stond 2 tot 3 kilo en dat werd geïnterpreteerd als een ruime en weinig duurzame marge. Inderdaad is dat een ruime marge, maar mijn insteek is wel degelijk duurzaam. Het ging in dat recept om karkas – de kipdelen die consumenten niet snel kopen.
In het pand van mijn lunchroom zit ook Fish Tales. Dit bedrijf heeft als missie: ‘Oneindig genieten van de lekkerste vis. Nu én in de toekomst.’ Fish Tales maakt duurzaam gevangen en goede vis beschikbaar voor een groot publiek. Grote kans dat u hun producten in uw supermarkt kunt vinden.
In de voorraadkast van mijn ouders stond altijd wel een blik sardines in tomatensaus voor onverwachte gasten. In weinig tijd zet je een verrassende maaltijd op tafel. Mijn moeder toverde de inhoud van zo’n blik om tot sardineballen in tomatensaus. Het gerecht is voldoende voor 4 personen en lekker met rijst en snijbonen. Mocht je een of twee ballen overhouden, doe die dan de volgende dag op brood. Voor mij mag dat al bij het ontbijt, maar wellicht voor u liever bij de lunch.
Ingrediënten
• 2 sneetjes witbrood, zonder korst
• 50 milliliter melk
• 3 blikjes Fish Tales sardines in tomatensaus (360 gram)
• 90 gram tomaat, ontzaad en in blokjes
• 3 tenen knoflook, geperst
• 1 grote ui, gesnipperd
• 2 takken selderie, fijngesneden
• 2 eieren
• 1 theelepel zwarte peper
• stukje verse peper (madame-jeanette of agiuma)
• ½ theelepel gemalen nootmuskaat
• 125 gram panko of paneermeel
Voor de jus:
• 100 milliliter zonnebloemolie
• 300 milliliter bouillon (van vorige week)
• 4 pimentkorrels
• 1 madame-jeanettepeper, gaaf
• zout
Bereiding
Week de sneetjes brood 5 minuten in de melk. Knijp uit en gooi de melk weg. Haal de sardines uit de tomatensaus en bewaar de saus. Ontdoe de sardines van vel en graten en druk ze daarna zo fijn als mogelijk met een vork plat. Voeg de tomaat, 2 tenen knoflook, de helft van de ui, de selderie, eieren, zwarte peper, verse peper, nootmuskaat, het uitgeknepen brood en 25 gram panko toe aan de sardines. Doe keukenhandschoenen aan, meng alles goed met uw handen door elkaar en draai zo’n 10 ballen.
Leg de ballen 15 minuten in de koelkast en maak in de tussentijd de jus. Verhit 1 eetlepel olie en fruit de rest van de ui en 1 teen knoflook bruin. Voeg de bewaarde saus van de sardines, de bouillon, de pimentkorrels en de hele madame-jeanettepeper toe. Stoof 15 minuten op laag vuur met het deksel op de pan.
Verhit de rest van de olie in een hapjespan of wok. Rol de ballen door de resterende 100 gram panko en bak de ballen in ongeveer 2 minuten aan alle kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.