ReceptBas Robben
Sappige kipfilets met paprika en ui
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Appeltaart, pumpkin spice, vanille, karamel met geroosterde sesam of kokos met tonkaboon: in de kaarsenwinkel zijn er meer geuren dan er gerechten zijn op een Chinese menukaart. Omdat de winter voor mijn gevoel al acht maanden duurt, kom ik het liefst thuis bij een geur van appeltaart, zonder die zelf te hoeven schillen, boren, snijden, mengen, kneden, uitrollen, bekleden, vullen, vlechten, bestrijken en afbakken.
Ik ben erg conservatief waar het dure kaarsen betreft. In de VS zijn ze dat inmiddels niet meer. Daar zijn hartige geurkaarsen het nu helemaal, volgens The New York Times. Lach even met me mee om de volgende geuren die voor minstens 70 dollar verkocht worden. Pastakookwater, met ‘topnoten’ van zout water en ‘hartnoten’ van griesmeel. Boterige tortillageur, die ruikt naar een restaurant dat zelf z’n tortilla’s perst en bakt. Of dan die van latkes, met de geur van gebakken aardappels.
Je huis lekker laten ruiken naar eten, zonder de keuken vies te maken. Het kan, maar de meest gewaardeerde geur die je kunt ruiken wanneer je bij iemand binnenkomt is volgens mij altijd nog die van gebakken uitjes. Misschien met een beetje knoflook. De geur van uien is zo lekker door de hoeveelheid zwavel die vrijkomt bij het snijden van de ui. In de pan zorgt die voor een milde, hartige en zoete smaak en daarom is het de basis van zoveel recepten in bijna alle culturen. En des te fijner je de ui snijdt, des te meer zwavel er vrijkomt, des te lekkerder de basis van een soep, stoof of risotto wordt.
Ook in gedroogde vorm geeft ui die hartigheid. Net als met ve-tsin, knapt al het vlees dat je ermee kruidt ervan op. Ook in deze simpele kipfilets, die zowel in de airfryer als in de oven gemaakt kunnen worden.
Ingrediënten
• 2 kipfilets (± 180 gram per stuk), zonder huid
• 1 tl paprikapoeder
• ¼ tl knoflookpoeder
• ½ tl uienpoeder
• oliespray (evt.)
Voor de droge pekel:
• 1 tl zout
• 1 tl fijne kristalsuiker
Bereiding
Om de kipfilet zo sappig mogelijk te houden, raad ik je aan deze eerst droog te pekelen in de koelkast. Dat is niet ingewikkeld. Meng het zout met de fijne kristalsuiker in een kommetje en roer dit door. Leg de kipfilets op een snijplank en dep ze droog. Sla ze met een vleeshamer of deegroller iets dunner zodat het dikke deel van de filet ongeveer even dik is als het dunne (niet dikker dan 2 cm). Bestrooi ze rondom met de droge pekel. Leg ze daarna op een bord en dek af met plastic folie. Laat de kipfilets 8-12 uur pekelen in de koelkast. Laat ze voordat je met stap 2 begint op kamertemperatuur komen en dep ze daarna droog.
Meng intussen het paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder door elkaar. Bestrooi de filets met het specerijenmengsel. Leg de filets in het mandje van de airfryer en spray er een beetje olie over (dit is optioneel). Bak de kipfilets 8 minuten op 200 graden. Laat de filets daarna 2 minuten rusten in het mandje met de lade open.
Tip: Als je de oven gebruikt, bak je de kip 2 minuten langer.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.