Recept Salade van courgette en venkel

Salade van courgette, venkel, noot en appeldressing

Beeld COLOURBOX

Ingrediënten voor 4 personen:

• 3 kleine tot middelgrote courgettes

• 2 venkelknollen,

• 100 gram gemengde groene sla of in repen gesneden bindsla of little gem

• 2-3 stevige appels

• 75 gram geroosterde walnoten of hazelnoten

Voor de dressing:

• 2 dl appelsap

• 1 dl vers citroensap

• 1 dl olijfolie extra vierge

• 2 lente-uitjes of 1 sjalotje

• peper, zout

Bereidingswijze

Een lekkere lunchsalade, die ook heel goed met bijvoorbeeld hardgekookte eieren als hoofdgerecht kan worden gegeten. Of snijd kleine blokjes harde (geiten)kaas door de salade. Verbrokkelde feta past ook uitstekend. Kortom, veel variatiemogelijkheden met deze salade op de rand van de zomer en de herfst met appel en noten.

In de zomer- en herfstmaanden wordt venkel volop aangevoerd van eigen bodem. Wist u dat een Italiaans jongetje die een venkelknol zag liggen, deze afspoelde en hem opat als een appel? Dit volgens een oude Toscaanse traditie waarbij venkel als nagerecht met fruit op tafel komt, tegelijk met partjes sinaasappel en appel. Men vond venkel een gezonde manier om een zware maaltijd af te sluiten en dat is heel logisch. De anijs zorgt voor een goede spijsvertering.

Maak eerst de dressing: Breng het appelsap en citroensap in een steelpannetje aan de kook en laat het vocht tot de helft inkoken. Snijd intussen de lente-uitjes in ringen of snipper het sjalotje fijn.

Voeg lente-ui of sjalot, peper en zout naar smaak toe aan het ingekookte vruchtensap. Laat afkoelen en voeg de olijfolie toe.

Was de courgettes, verwijder de uiteinden, halveer ze, verwijder eventueel zaad en/of het zachte gedeelte en snijd de courgettes in dunne repen. (Met een kaasschaaf of dunschiller of in de keukenmachine.)

Was de venkelknollen, verwijder voet en stelen en snijd of schaaf, met een mandoline, dunne – eventueel halve – ringen van de knollen.

Was en droog de sla. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in smalle partjes. Meng alle ingrediënten met tweederde deel van de dressing in een kom. Verdeel de salade over vier – glazen – kommen of over vier borden. Sprenkel de overgebleven dressing eroverheen en garneer met de grof gehakte noten naar keuze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden