Recept Tineke Sluijter

Salade met kipgehakt en rode peper

Beeld Colourbox

Deze Thaise kipsalade doet het goed als voorgerecht, maar u kunt haar ook als onderdeel van een zomerse lunch serveren. En op een klein blaadje van de romainesla kan het zelfs een verrassende snack zijn. Kippenvlees moet altijd door en door gaar worden, anders is het een bron van bacteriën. Maar als het eenmaal gaar gebakken is, mag het in dit geval – omdat het een salade is – lauwwarm worden geserveerd.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 500 gram kippendijenvlees
• 2 teentjes knoflook 
 • 2 sjalotjes
• 2 serehstengels
• 3 citroenbladeren (djeroek poeroet)
• 2 rode pepers
• 5 eetlepels limoensap
• 3 eetlepels vissaus
• 3 voorjaarsuitjes
• 3 eetlepels korianderblaadjes
• 2 eetlepels muntblaadjes
• 4 eetlepels pinda’s
• 2 kropjes (baby)romainesla
• 12 kerstomaatjes
• 1 komkommer
• 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

Snijd het kippendijenvlees grof. Pel de knoflookteentjes en hak ze grof. Pel de sjalotjes en snijd ze fijn. Snijd het onderste witte deel van de serehstengels in stukken. Scheur de citroenbladeren, verwijder de nerf. Snijd de rode pepers in stukjes. Doe de knoflookteentjes, sjalotjes, sereh, citroenbladeren en rode pepers in de keukenmachine. Voeg limoensap en vissaus toe en pureer alles zo fijn mogelijk. Leg het gepureerde mengsel in een kom. Hak nu de stukjes kip fijn in een keukenmachine. Doe het gemalen kippenvlees over in de kom met het uimengsel. Meng alles goed door elkaar.

Verhit de olie in een wok of flinke koekepan en bak hierin het gekruide kipgehakt rul. Dat wil zeggen dat u het vlees met een vork losroert en het in heel kleine stukjes wordt gebakken. Zet het vuur lager en laat het kippenvlees in een minuut of tien gaar worden. Het vlees mag verkleuren, maar niet al te donker en daarmee heel droog worden. Snijd ondertussen de voorjaarsuitjes in kleine ringetjes. Hak de korianderblaadjes en de muntblaadjes grof. Hak de pinda’s fijn. Snijd de kerstomaatjes doormidden en de komkommer in plakjes.

Was de blaadjes romainesla en droog ze in een slacentrifuge. Haal de slabladeren los van de kropjes. Zet vier borden klaar en verdeel ze erover. Proef of het kipgehakt nog wat (hartige) vissaus of (zuur-frisse) limoensap nodig heeft. Schep in het midden van elk slablaadje een lepel van het gebakken kipgehakt. Verdeel de ringetjes voorjaarsui, de korianderblaadjes, de muntblaadjes en de fijngehakte pinda’s erover. Garneer de borden met de gehalveerde kerstomaatjes en de plakjes komkommer. Geef eventueel bij deze kipsalade een kom gekookte witte rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden