KokenSalade de chèvre chaud

Salade met geitenkaas suf? Helemaal niet

Eerder deze maand was ik op de Veluwe en ontdekte ik dat vakantie in eigen land zo slecht nog niet is. We fietsten en wandelden door de bossen, over de hei en langs zandvlakten. Zagen een ree, een everzwijn en een heleboel konijnen. Flaneerden door de haven van Harderwijk en lunchten met een dikke kaaspannenkoek met stroop op een terras midden in het bos.

In een schattig boshuisje met tuin en lekkere stoelen verslond ik het ene boek na het andere. Vooral ‘Le Mystère Henri Pick’ (of ‘Het geheime leven van Henri Pick’) van David Foenkinos was om van te smullen.

Het boek begint in een bibliotheek in Bretagne, waar een afdeling met niet-gepubliceerde manuscripten is: iedereen die een boek heeft geschreven maar het niet heeft kunnen uitgeven, mag een manuscript komen brengen. Een redacteur van een Parijse uitgeverij ontdekt een schat in de bibliotheek: een fantastisch verhaal, geschreven door de recent overleden eigenaar van de lokale pizzeria. Maar is dat wel zo?

Terwijl het verhaal vermakelijk doorkabbelt, komen er aardig wat croissants, Bretonse crêpes en glazen rode wijn op terrasjes voorbij, zodat ik veel zin kreeg om Frans eten te koken in mijn kleine buitenkeukentje.

Snelle en makkelijke dingen, een beetje als op de camping. Sperziebonen met tomatensaus, linzensalade met mosterdvinaigrette, ratatouille en de o-zo-lekkere salade de chèvre chaud, die je op de meeste menukaarten van simpele restaurants in Frankrijk vindt.

Salade met geitenkaas heeft inmiddels een beetje een suffe reputatie, doordat hij in veel Nederlandse eetcafés al jaren als ongeveer de enige optie voor vegetariërs op de menukaart staat.

Vaak zit er dan iets zoet bij als honing, appel, peer of balsamicostroop, wat ik zeer zonde vind. Want in zijn eenvoud – knapperig brood met zachte geitenkaas, op salade met pittig-zure mosterdvinaigrette ­– is de chèvre chaud wat mij betreft een van de lekkerste dingen die er zijn.

Salade de chèvre chaud

Ingrediënten:

• 8 kleine geitenkaasjes of 1 rol (bûche) geitenkaas, in 8 stukjes

• 8 plakken stokbrood of ander lekker brood (liefst een dag oud)

• 8 el olijfolie

• 2 el Dijon-mosterd

• 1 el rodewijnazijn

• 1 krop groene sla of frisée

Bereiding

Dit is de simpelste versie. Partjes tomaat, een handje walnoten of wat gebakken spekjes zijn lekkere extra’s, net als een beetje tijm, die je vóór het bakken op de geitenkaas legt.

Verdeel de geitenkaasjes over de stukken brood. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekepan en leg de stukken brood erin. Bak zachtjes onder een deksel tot de geitenkaas is gesmolten, pas op dat het brood niet verbrandt.

Klop de mosterd met de azijn, 6 eetlepels olijfolie, een snufje zout en drupje water tot vinaigrette. Was de sla, meng in een kom met de vinaigrette en verdeel over vier borden. Leg de stukken brood met geitenkaas op de salade en serveer.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden