Rucolasalade met polentakruim, perzik en avocado

Beeld Colourbox

Deze heerlijke salade vergt wat voorbereiding. Er is koude, gare polenta voor nodig. Polenta is een soort dikke 'pap' van maisgriesmeel, die meestal als een romige, warme puree wordt gegeten. Soms wordt hij in een laag uitgespreid en gekoeld, waardoor hij stevig en snijdbaar wordt. Daarna kun je hem bakken of grillen. Voor wie de moeite wil nemen is hier het recept voor snelle polenta. Een alternatief is vers wit broodkruim of verkruimelde maistortilla's.

Wat de salade zo lekker maakt zijn de contrasten: koel versus warm, knapperig en romig, zoet-zuur-zout en pittig allemaal in een en dezelfde dis.

Maak de polenta minstens vijf uur (tot een à twee dagen) van tevoren: Breng de bouillon aan de kook, en strooi er al roerend langzaam de polenta in. Kook de polenta, regelmatig roerend, in 5 à 10 minuten gaar. Proef; kook langer door als hij nog niet romig is. Proef of er meer zout in moet. Kwast de bakplaat (of een grote, ondiepe vorm) dun in met olijfolie. Schep de gare polenta op de bakplaat en strijk het dun uit. Laat de polenta helemaal afkoelen.

Ca. 20 minuten voor het opdienen: Breek de polenta met je vingers tot middelfijn kruim. Je hebt ongeveer een diep bord vol nodig. Verhit 3 à 4 el olijfolie in een grote koekenpan en bak het polentakruim goudbruin en knapperig, op niet te hoog vuur. Roer af en toe door.

Salade: Was en droog de rucola grondig, en scheur zonodig in stukjes. Spreid de rucola en basilicum uit over een grote ondiepe schotel. Klop mosterd, honing, knoflook, 1 el citroensap, balsamicoazijn en 4 el olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Schil de perziken en snijd ze in stukjes. Halveer en ontpit de avocado. Verwijder de schil en snijd de avocado in blokjes. Druppel er 1 el citroensap over. Snij de feta in repen en snij die in plakjes. Verdeel de perzik, avocado en feta over de salade. Verdeel de kerstomaten erover, als je ze gebruikt. Giet de dressing over de salade . Warm het polentakruim op, en strooi het over de salade. Meteen opdienen. Lekker bij vis of kip.

Ingrediënten voor vier personen

700 ml kruidenbouillon

175 g snelkokende polenta

zout

4 el extra vierge olijfolie

Voor de salade

1 flinke bos rucola

1 tl honing

1 volle tl Dijon mosterd

20 bl basilicum

1 teentje knoflook

2 el citroensap

2 el balsamicoazijn

4 el extra vierge olijfolie

zout en peper

2 sappige perziken

1 rijpe avocado,

150 g romige feta

wat kerstomaten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden