null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Romige vegan stoof met kurkuma, kikkererwten en kokosmelk

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Als je mij vraagt of ik geloof in de helende werking van voeding en kruiden, zeg ik volmondig ja. En dan zit er eentje tussen die mijn grootste favoriet is, namelijk kurkuma. Deze Indiase geelwortel wordt ook wel vaak het ‘heilige poeder’ genoemd. Het is een felgekleurd geel kruid in een potje, dat tegenwoordig overal te verkrijgen is.

Hopelijk is dat vanaf vandaag of morgen ook nog eens in jouw eigen kruidenrek aanwezig is. Ook zal je immuunsysteem je hiervoor op lange termijn een schouderklopje willen geven, als je hier wat vaker gebruik van gaat maken uiteraard.

Kurkuma is een krachtige antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen vrije radicalen. Het kan ook nog eens een positief effect hebben op de darmfunctie waarbij het helpt tegen overtollig gas en een opgeblazen gevoel. In de volksmond heet het al eeuwen ook nog eens goed te zijn om gewrichten soepel te houden. Er is genoeg wetenschappelijke literatuur hierover.

Wat ik zo interessant aan deze superfood vindt is de kleur, en dat ik hem stiekem in de macaronisaus van mijn zoontje kan gooien zonder dat hij dit opmerkt. Een win-winsituatie noem ik dat dan. Op zo’n moment denk ik: baat het niet dan schaadt het zeker niet.

Nog een belangrijke detail dat ik hier wil meegeven: gebruik kurkuma in combinatie met zwarte peper. Ook daarover zeggen onderzoekers weer dat het twintig keer beter opgenomen zou worden, als je dit duo met elkaar combineert.

Zeker weten we het misschien nooit, maar als we er nou wat lekkers mee bereiden in combinatie met spinazie en kokosmelk, dan durf ik te wedden dat je blij bent bij de geluksvogels te horen die dit gerecht hebben mogen proeven. Serveer er eventueel wat rijst of Libanees brood bij om in die heerlijke saus te dippen.

Ingrediënten

• 2 sjalotjes
• 3 cm verse gember
• 3 eetlepel milde olijfolie
• 1 kg kikkererwten uit een blikje of potje
• 400 gram verse spinazie
• 4 tenen knoflook
• 3 theelepels gemalen kurkuma
• 2 eetlepels pindakaas of notenpasta
• 2 eetlepels heet water
• 1/2 theelepel zwarte peper
• 1/2 theelepel chilivlokken
• 800 ml kokosmelk
• 500 ml heet water
• 1 blokje groentebouillon
• 1 eetlepel gesneden munt of koriander
• 250 gram kokosyoghurt
• 1 limoen

Bereiding

Pel en snipper de sjalotjes. Schil de gember en snijd deze fijn. Snijd de knoflooktenen fijn. Meng de pindakaas met twee eetlepels heet water. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de sjalotjes en de gember ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de ui begint te kleuren.

Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken. Voeg de kikkererwten, pindakaas, knoflook, kurkuma, chili­ vlokken en eventueel zout en peper toe aan de ui en gember. Bak op middelhoog vuur tot de kikkererwten goudbruin kleuren. Haal drie eetlepels kikkererwten uit de pan, zodat je deze straks kunt gebruiken voor de garnering.

Doe de kokosmelk, het bouillonblokje en het water in de pan en breng dit aan de kook. Vervolgens draai je het vuur weer lager, en laat je dit lekker minimaal 30 minuten lekker doorstoven. Als je af en toe wat kikkererwten met je houten lepel stuk maakt dan kan het zetmeel zijn bindende werking doen.

Als je de saus na 30 minuten nog dikker wilt hebben, stoof je hem door tot de gewenste dikte. Knijp de helft van de limoen over je stoofgerecht. Tenslotte roer je er rustig de verse spinazie doorheen tot het gaat slinken.

Verdeel de stoof over de kommen. Gooi een dikke eetlepel kokosyoghurt in de kom aan de zijkant. Garneer met de munt of de koriander, kikkererwten en eventueel een part limoen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden