ReceptRomige maissoep

Romige maissoep, echt comfortfood

Beeld Karin Luiten

Ik kondigde het vorige week al aan: het is de Makkelijke Maismaand Maart. 'Vier weken lang recepten met mais uit blik?!' hoor ik u denken. Waarom geen loflied op verse mais? Daar heeft u een punt. Natuurlijk is er niks lekkerder dan een verse maiskolf, het allerliefst gebarbecued, met een ferme lik zoute boter die bij elke hap gelukzalig van je kin druipt. Maar het is nog lang geen versemaiskolventijd. De exemplaren die nu in de winkel liggen, komen van ver weg.

Dat brengt mij op een heikel punt: wat eet een mens in maart? We zijn helemaal klaar met al die winterknollen en boerenkool en andijvie, maar de verse lenteprimeurs laten nog even op zich wachten. Dan kunnen we beter, in het kader van de grote voorjaarsschoonmaak, eerst maar eens de voorraadkast leegeten. En vooral niet te paniekerig lukraak aan het weggooien slaan, want die THT-datum op de verpakking is hooguit een indicatie. Ik heb een keer viskoekjes gemaakt met een blik sardientjes dat twee jaar over tijd was, en krabsalade van een blikje krab dat ik officieel al vier jaar eerder had moeten opeten. Niks mis mee. Zolang een blik niet bol staat, en de inhoud er niet raar uitziet of verdacht ruikt, kunt u daar nog van alles mee maken. Verspillingsvrij leven is wat mij betreft 'red de planeet terwijl u lekker eet'.

Al opruimend kwam ik ook nog een pak polenta tegen, maismeel. Geen idee hoe ik daaraan kwam. Taaie gele smurrie, hooguit te doen in de vorm van knapperig gegrilde stukjes, met van die kekke grillstreepjes, maar zelfs dan gaat het niet echt van harte. Tot ik een keer polenta voorgeschoteld kreeg die gemaakt was van verse maiskolven, dat wás me toch een partij lekker! Zou dat ook kunnen met mais uit blik? Helaas, dat werd geen succes. Maar kijk, verdund met bouillon werd het ineens heerlijke soep en zo heb ik 'm sindsdien al een paar keer gemaakt. Fijn comfortfood, voor als het voorlopig nog niet wil zomeren. Wel rijk en vol, dus in kleine porties serveren.

Zelf maken: nodig voor 4 personen

Snipper de ui. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Laat de mais uitlekken en voeg toe. Laat op vrij rustig vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen goudbruin bakken. Schep 2 lepels mais uit de pan en hou apart voor de garnering. Voeg nu de (liefst hete) bouillon toe aan de pan, plus zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook en laat onder een deksel op laag vuur een kwartiertje sudderen.

Doe in de blender met room, parmezaan en limoensap en pureer glad. Proef op zout en peper, misschien nog een extra kneepje limoen of wat extra pit als tegenwicht voor het zoet?

Verdeel over vier kommetjes en garneer met de achtergehouden mais en ringetjes lente-ui.

Voor zo'n 800 ml soep:

1 blik mais (à 285 g uitlekgewicht)

1 grote ui

500 ml groentebouillon

50 ml slagroom

20 g parmezaan (versgeraspt)

2 lente-uitjes

sap van ½ limoen

2 eetl boter

snuf cayennepeper

zout & peper uit de molen

Beeld Karin Luiten

TIPS

Parmezaankorst is geen plastic, maar gewoon kaas. Bewaar alle overgebleven korsten in de vriezer en laat er een of twee meetrekken in de bouillon (of in wat voor soep dan ook) voor extra veel smaak.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden