Recept Romige bietensoep

Romige bietensoep met feta

Beeld Colourbox

Pas toen ik zelf aan het experimenteren ben geslagen, raakte ik in de ban van de biet. Er mankeerde niets aan de manier waarop mijn moeder ze maakte (versgekookt en in dunne plakjes, met wat azijn en lekker bruin gebakken uitjes erdoor), maar het zijn gerechten als taboulé, tzatziki en curry van biet die mijn hart hebben gestolen.

Met bietensoep maakte ik voor het eerst kennis via mijn Poolse vriendin Tania, en de borscht zette me op het spoor van andere ontdekkingen.

Deze mediterraan-getinte soep bijvoorbeeld vond ik online (‘My Fussy Eater’ – geen veelbelovende titel) en is sindsdien favoriet. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven met andere groenten en kruiderijen. Kippebouillon is mijn eerste keus, maar met groente- of kruidenbouillon houd je het vegetarisch, en runderbouillon is ook lekker. Dit is een heerlijke voedzame soep voor gure dagen, boordevol groenten, romig en kruidig. Voor- of lunchgerecht voor 4 à 5 personen. 

Ingrediënten voor 4 à 5 personen

• 3 middelgrote rauwe bieten

• 1/2 venkelknol

• 1 kruimige aardappel, geschild

• 1 rode paprika

• extra vierge olijfolie

• 1 flinke ui, gesnipperd

• 2 tenen knoflook, fijngehakt

• 2 el tomatenpuree

• 1 volle tl gemalen komijn

• 1 tl versgeraspte gemberwortel

• (zout)

• versgemalen peper

• 2 el crème fraîche

• ca. 75 g romige feta, verkruimeld

• 3 à 4 el dille, fijngehakt

Bereidingswijze

Maak de bieten schoon; snijd de stelen en wortels af en schil de bieten dun. Snijd de bieten, venkel, aardappel en paprika in ongeveer gelijke stukjes. Verhit 3 el olijfolie in een flinke pan. Fruit de ui in enkele minuten glazig. Bak de knoflook even mee.

Voeg alle groenten toe en bak ze enkele minuten zachtjes mee. Roer de tomatenpuree, komijn en gember erdoor, en bak ca. 1 minuut zachtjes mee. Voeg 1 liter bouillon toe en breng alles aan de kook.

Kook de soep met het deksel op de pan ca. 30 minuten zachtjes door, tot alle groenten gaar zijn. Voeg zonodig tussentijds meer bouillon toe als de soep te dik lijkt te worden. Laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep met de staafmixer (of in gedeelten in de keukenmachine) glad. Proef of er wat zout in moet. Verwarm de soep zonodig opnieuw.

Schep de soep in borden of kommen, en maal er wat peper over. Verdeel de crème fraîche, feta en dille over de borden en serveer meteen. Lekker met warm, grof granenbrood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden