Recept Roergebakken sperziebonen met tahoe

Roergebakken sperziebonen met tahoe

Niels Wenstedt Beeld ANP

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram sperziebonen
• 1 dunne prei
• 1 blok tahoe
• 3 sjalotjes
• 4 teentjes knoflook
• 1 rode peper
• stukje gemberwortel (3 cm)
• 1 theelepel garnalenpasta (trasi)
• 2 eetlepels sojasaus
• 1 1/2 deciliter kokosmelk
• 1 theelepel sesamolie
• 4 takjes koriander
• 4 eetlepels olie

Bereidingswijze

Pas op: trasi is niet vegetarisch’, lees ik als ik op internet zoek naar een alternatief voor deze gefermenteerde garnalenpasta die zo smaakbepalend is in oosterse gerechten. Het enige wat ik kan antwoorden: zout komt in de buurt.

Maak de sperziebonen schoon door de punten eraf te snijden en de bonen daarna goed te wassen in koud water. Laat ze in een vergiet uitlekken. Snijd de prei in de lengte in en spoel de bladeren schoon onder stromend water. Snijd de prei in ringetjes. Laat deze uitlekken. Dep het blok tahoe droog met wat keukenpapier. Snijd de tahoe in plakken van één centimeter. Dep ook deze plakken droog en snijd ze in blokjes van één bij één centimeter.

Verhit twee eetlepels olie in een wok en bak hierin op matig vuur de blokjes tahoe in ongeveer vijf minuten lichtbruin. Schud de wok regelmatig voorzichtig om.

Pel de sjalotjes en snijd ze in de lengte in repen. Pel de teentjes knoflook en snijd ze fijn. Snijd de rode peper klein. Schil het stukje gemberwortel en hak het fijn. Schep de tahoe uit de wok en verhit opnieuw twee eetlepels olie. Fruit hierin de preiringen, sjalotjes en knoflook lichtbruin en kort, zodat ze nog een beetje knapperig blijven. Rode peper, gember en trasi erbij doen en heel even meebakken.

Schep alles uit de wok en zet dit even apart. Voeg aan de wok de kokosmelk toe en één deciliter water. Sojasaus en sperziebonen erbij doen en aan de kook brengen. Regelmatig omscheppen en indien nodig af en toe een klein beetje water toevoegen. De sperziebonen zullen in ongeveer tien minuten gaar en nog knapperig zijn en het meeste vocht is dan verdwenen.

Schep nu de tahoe en het prei-sjalottenmengsel door de sperziebonen en laat dit even meebakken. Roer de sesamolie erdoor. Bestrooi met de blaadjes koriander. De sperziebonen overdoen in een schaal en serveren met bijvoorbeeld een kommetje met gefruite uitjes of seroendeng (een mengsel van geroosterde kokos, kruiden en pinda’s). Beide zijn kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Lekker met gekookte witte rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden