null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Roergebakken groente met tempé

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Vorige week fietste ik nog even snel naar de groothandel om zonnebloemolie in te slaan. Nooit gedacht dat ik me daaraan zou overgeven: inslaan van een product omdat er schaarste is door een vreselijke oorlog. Eerlijk gezegd heb ik ook nooit geweten dat Oekraïne het land is dat de meeste zonnebloemolie produceert. Maar ik ben dan ook nog nooit in Oekraïne geweest. Wel heb ik veel door Frankrijk gereden en bij het zien van alle zonnebloemen daar dacht ik onbewust dat Frankrijk een hele grote zonnebloemolieproducent zou zijn.

In de groothandel stond ik voor het schap van mijn favoriete merk perplex: ‘uitverkocht’. En bij de alternatieve merken stond een ander bordje: ‘Maximaal 1 doos per persoon’. Ik heb weliswaar nog wat olie van mijn favoriete merk staan. De twijfel sloeg toe: koop ik nu een doos van een ander merk? Alleen omdat er schaarste is? Maar het is niet de schaarste alleen: de prijs lijkt mee te bewegen met die van een vat Brent-olie.

In de Surinaamse keuken gebruiken we veel zonnebloemolie vanwege de neutrale smaak. Ik ga overstag en loop met mijn doos olie naar de kassa. Terwijl ik daar wacht, bedenk ik hoe ik komende periode zuinig met deze olie om kan gaan. Om te beginnen maar met dit recept waar zonnebloemolie niet in voorkomt. Wel heeft u hiervoor twee andere soorten olie nodig: arachideolie en sesamolie.

Ingrediënten

• 3 eetlepels arachideolie
• 100 gram tempé, in stukken van 1 cm gesneden
• 2 tenen knoflook, fijngesneden
• 1 eetlepel gember, geraspt
• 1 wortel, in plakjes gesneden
• 1 rode paprika, in snippers
• 100 gram verse mini maiskolfjes, in stukjes van 1½ cm
• 100 gram peultjes
• ½ deciliter groentebouillon
• 1 eetlepel oestersaus
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 theelepel sesamolie
• 1 bosui
• 100 gram gebrande ongezouten cashewnoten
• ½ chilipeper gesneden in schuine stukken
• handjevol verse koriander
• gebakken uitjes, naar smaak

Bereiding

Verhit de arachideolie in een koekenpan of wok. Voeg de tempé toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur. Roerbak de knoflook en gember 1 minuut mee. Voeg de groenten toe en roerbak gedurende 1 minuut. Blus het geheel af met de groentebouillon. Draai nu het vuur laag. Roer de oestersaus, sojasaus en sesamolie door de ingrediënten.

Doe de roerbak over in een schaal en garneer met de bosui, cashewnoten, chilipeper, koriander en gebakken uitjes. Ik eet dit gerecht als warme maaltijdsalade. Voor wie meer trek heeft; mihoen is er heerlijk bij.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden