null Beeld

ReceptJoke Boon

Rodekool die wel lekker is

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Was het toeval? In korte tijd hoorde ik van drie verschillende mensen dat ze zelfgemaakte rodekool niet lekker vinden en daarom rodekool uit een potje eten. Mijn vriendin omschreef het zelfs als: ‘aan zelfgemaakte rodekool zit helemaal geen smaak’. Ik vond het verrassend om te horen, want mijn rodekool is érg lekker en heel makkelijk om te maken.

Rodekool en hachee, waarvoor u volgende week het recept krijgt, vormen een gouden smaakcombinatie. Ik leerde die kennen toen ik als leerling-verpleegkundige werkte in het hoofdstedelijke academische ziekenhuis. Daar werden in de grote keuken dagelijks honderden maaltijden voor de zieken en het personeel gekookt. De keuken lag achteraan op het terrein, dat uit meerdere paviljoens bestond. Als ik – immer hongerig – naar de eetzaal liep hoorde ik van ver het gerammel van potten en pannen, waardoor een huiselijk gevoel mij overviel.

“Tegenwoordig wordt er nog weinig écht zelf gekookt in ziekenhuizen en in de ouderenzorg. Vaak gebruiken de ziekenhuizen veel kant en klaar, diepvries of koelvers. Dat is helaas bewerkt en vaak zelfs ultrabewerkt eten”, vertelt Kees Jan Feiken Hol die als interim-chefkok werkt in het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis, waar dagelijks wel echt gekookt wordt. Opmerkelijk als je bedenkt hoe belangrijk gezond eten is én de rol daarvan bij het herstel.

‘Eten was tot 2017 vaak de sluitpost op de begroting. Het Preventie-akkoord in 2018 en de coronapandemie waarbij het belang van goede voeding werden erkend, heeft nieuwe impulsen gegeven. Ook hoogleraar Jaap Seidell speelt een belangrijke rol om onbewerkt eten weer te introduceren. We hebben op dit moment weinig goed opgeleide koks. Leveranciers van bewerkt en ultra bewerkt eten hebben hun kans gegrepen,’ aldus Kees Jan Feiken Hol.

Naast het Ikazia ziekenhuis wordt er in de Gelderse Vallei ook bijna volledig vers gekookt en is men in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten zelf begonnen met koken à la carte. Laten we hopen dat deze trend zich voortzet.

Terug naar mijn rodekool die dankzij rozijnen, appel en appelstroop een fris, fruitig en heerlijk groentegerecht wordt. U kunt het invriezen, dus maak meteen een dubbele hoeveelheid.

Ingrediënten

• 30 g plantaardige boter
• ½ of 1 kleine rodekool +/- 675 g
• 1 friszure appel, geschild en in blokjes
• 50 g rozijnen
• peper en zout
• 3 kruidnagels
• 1 el (30 g) appelstroop
• ½ el azijn

Bereiding

Schaaf of snijd de rode kool fijn in de keukenmachine of met de hand. Smelt de boter in een ruime braad- of hapjespan.

Voeg de rodekool toe en roerbak op middelhoog vuur 3 minuten. Voeg appel, rozijn, peper, zout, kruidnagel en rozijnen toe en roerbak nog 5 minuten. Voeg dan de appelstroop toe en roerbak nog 3-5 minuten. Proef op gaarheid en bak zo nodig iets langer. Maak op smaak met azijn.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden