null Beeld

ReceptBas Robben

Rode rozemarijnshrub

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Het was ergens rond de vierde set deadlifts dat ik mij bij m’n personal trainer beklaagde dat De Buik niet echt platter werd. De borst, de biceps en de schouders wel, maar alles daaronder voelde toch nog een beetje aan als een ‘dad bod’. Ik ben inmiddels vier maanden op weg, en had te verlekkerd gekeken naar Nasrdin Dchar en Walid Benmbarek op de cover van Men’s Health. M’n trainer vroeg hoeveel ik at per dag. Ik zei: tussen de 2000 en 2200 calorieën. ‘Ook in het weekend?’, vroeg hij, alsof hij het antwoord al kende. ‘En drink je dan ook?’ Daar had ie me.

Hoe het lichaam alcohol opneemt is deels een raadsel. Alcohol wordt door het lichaam afgevoerd als een gif en wordt niet volledig verteerd zoals suiker. De aantallen calorieën die op een flesje bier staan zullen wel kloppen, maar niet al die calorieën worden opgenomen als energie. Bovendien bevatten alcoholische dranken vaak suikers (die zoet of niet zoet zijn). Het is een wat grijs gebied, dat geef ik eerlijk toe, maar het kan zijn dat je, als je veel alcohol drinkt in een korte tijd, minder calorieën opneemt dan wanneer je aan je glas riesling nipt. Dus liever shotjes dan trage pullen bier.

Met die wijsheid ging ik opgetogen naar m’n trainer voor m’n ‘upper body day’, maar hij wuifde haar weg. Mijn trainer drinkt überhaupt niet; ‘dat is niet voeden, maar vergiftigen’, zegt hij. Alcohol drinken valt niet recht te praten, je kunt alleen je oogkleppen opdoen en genieten.

Een manier om een alcoholvrije drank indrukwekkender te maken dan ranja, is door zelf een shrub te maken. Dat is een siroop van fruit, spannend gemaakt met wat azijn.

Ingrediënten

• 2 granaatappels (of 2 bakjes granaatappelpitjes)
• 100 gram suiker
• 400 gram aardbeien
• 2 takjes rozemarijn
• 75 ml rijstazijn
• 25 ml balsamicoazijn

Bereiding

Breek de granaatappels open: snijd aan de bovenkant een kleine cirkel. Als je dat ver genoeg hebt gedaan, zie je de parten van de granaatappel. Snijd daarlangs naar beneden en haal de parten uit elkaar. Nu kun je de pitten er gemakkelijk uithalen met je vingers of een lepel.

Doe de granaatappelpitjes met de suiker, aardbeien, rozemarijn en 100 ml water in een grote steelpan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Laat in een uur afkoelen en roer de twee azijnsoorten erdoor. Giet de shrub door een fijne zeef en bewaar hem in een brandschone fles.

Om er een drankje van te maken vul je een glas met ijsblokjes en meng je ongeveer 1 deel shrub met 5 delen (bruisend) water.

De shrub blijft in de koelkast zeker 2 weken houdbaar, misschien zelfs langer.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden