Recept Hummus van rode linzen

Rode linzen hummus met volkoren pitachips

Pastinaak, witte bonen, aardpeer, zoete aardappels....... van deze en meer zaken heb ik voortreffelijke (alternatieve) hummus bereid. Maar nooit van linzen. Toen ik een goede linzenhummus proefde in een restaurant besloot ik meteen het ook uit te proberen. Rode linzen blijken een prima basis te zijn voor het hummus-drie-eenheid (tahin, knoflook, citroensap). Rode linzen hoeven niet geweekt te worden en de kooktijd is kort, dus dit voorgerecht is snel en makkelijk. De smaak is intrigerend, iets kruidig, aards. Zelfgemaakte pitachips is er heerlijk bij, maar je kunt ook dippen met rauwe groenten, zoals repen wortel, bleekselderij, paprika of venkel. Hummus en pitachips kunnen enkele dagen tevoren worden gemaakt. Voor 4 tot 6 porties.

Hummus

 Was de linzen en breng ze aan de kook met 400 ml water. Kook de linzen ca. 15 minuten zachtjes door, tot ze gaar zijn en het kookvocht is opgenomen. Rooster intussen het komijn- en korianderzaad 1 minuut in een droge (liefst gietijzeren) koekenpan tot de specerijen geurig zijn. Maal ze fijn in een kruiden- of koffiemolen. Pureer de linzen met de knoflook, gemalen specerijen, zout, peper en tahin glad in de keukenmachine. Voeg 3 el citroensap, 3 el olie en 2 el heet water toe en pureer tot de hummus glad en luchtig is. Voeg zonodig nog wat heet water toe. Breng op smaak met zout, peper en evt. citroensap. Doe de hummus over op een platte schaal, druppel de rest van de olie erover en bestrooi met koriander.

Pitachips

Verwarm de oven voor op 175 graden. Halveer de pitabroodjes overdwars in 2 dunne helften, en snijd die in driehoekjes. Doe het pitabrood in een kom en meng er met je handen -voorzichtig, zodat het brood niet scheurt- ca. 5 el olie, zout, oregano en pepervlokken door. Spreid het brood uit in een enkele laag op de bakplaat en bak de pitachips in ca. 8 minuten krokant en goudbruin. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Ingrediënten voor 4-6 personen

hummus: 

250 g rode linzen

1 el komijnzaad, 1 el korianderzaad, 2 teentjes knoflook 

grof gehaktt

ca. 1 tl zout, ca. 1/3 tl versgemalen peper 

5 el tahin ((sesampasta), 

3 a 4 el vers citroensap, 

4 el extra vierge olijfolie 

fijngehakte koriander

pitachips: 

4 (volkoren)pitabroodjes

 extra vierge olijfolie

 zout

 1 opgehoopte el (Griekse) oregano ca. 1/2 tl rode pepervlokken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden