ReceptMediterraan

Risotto met ham en kaas

Ingrediënten 4 personen:

• 50 ml kippen- of groentenbouillon
• 1 blikje tomatenpuree
• 1 grote ui
• 3 el olijfolie
• 250 g rijst
• 1 laurierblad
• 1 tl gedr. of verse tijm
• 75 g (achter)ham
• 50 g versgeraspte ­Parmezaanse kaas
• 2 el peterselie, ­fijngehakt
• versgemalen peper

Afscheid

Beschouw dit als een encore. Maandag nam ik afscheid als receptcolumnist voor Trouw. Lezers hebben mij en de andere receptenschrijfsters ­laten weten hoe jammer ze het vinden dat we onze rubriek moeten opgeven. Dat vinden wij zelf ook, maar de redactie heeft nu eenmaal ­besloten. Stiekem hoop ik dat dit besluit wordt teruggedraaid, maar dat is dagdromerij. Helaas is het vandaag dus écht de laatste keer.

Ik heb een recept gekozen uit het eerste ‘kookboek’ dat ik rijk was. Op mijn achtste of negende heb ik het uit de Libelle geknipt en aan elkaar geplakt. ‘Kinderkookboekje’ heet het, met dertien recepten die ik talloze malen ­heb gemaakt.

Het boekje ziet er nu uit als een vodje, maar het is me dierbaar, omdat het de deur opende naar de betoverende wereld van het koken. ­Deze quasi-Italiaanse risotto was een van mijn successen. Pure nostalgie. Ik heb het iets aangepast aan ‘moderne tijden’.

Bereidingswijze

Breng de bouillon tot tegen de kook aan, en los de tomatenpuree hierin op. Houd de tomatenbouillon warm op een laag vuurtje. Pel en snipper de ui fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, en fruit de ui in enkele minuten goudgeel.

Bak de rijst al omscheppend een ­minuut of 2 mee. Giet de hete bouillon erbij, en voeg laurierblad en tijm toe. Roer kort door, en draai het vuur laag. Leg een vlamverdeler onder de pan, en kook de rijst met het deksel op de pan in ca. 25 minuten gaar. Af en toe kort omroeren. Neem het laurierblad uit de gare rijst, en roer de kaas, ham en ­peterselie door de rijst. Maal er peper boven, en dien meteen op, bijvoorbeeld met een grote gemengde salade.

Het kinderrecept eindigt als volgt: “Als de rijst wat droog is kun je er nog een klontje boter of restje jus doorheen roeren. Vraag maar of er iets over is van de vorige dag.” Zo’n lief kookboekje gooi je toch niet weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden