ReceptFeesteten
Rillettes voor bij de borrel
Ingrediënten voor Sardinerillettes
• 3 blikjes sardines
• 2 hardgekookte eieren, gepeld
• boter
• 1 grote rode ui
• 2 theelepels mosterd
• schil van 1 citroen
• 2 theelepels citroensap
• wat tabasco
• bos bladpeterselie
• paprikapoeder
Champignonrillettes
• 600 g kastanjechampignons
• 250 g stevige tofu
• 1 à 2 bosjes bieslook
• 3 à 4 theelepels mosterd
• 1 kleine ui
• olijfolie
• zout en peper
Bereidingswijze
Twee makkelijk te maken smeersels voor het borreluur in de vakantie, als u net iets meer wilt doen dan alleen een zakje pinda’s openscheuren. In Frankrijk heten de smeersels rillettes.
Hak voor de sardinerillettes de rode ui heel fijn (u hebt er ca 4 eetlepels van nodig). Hak de peterselie fijn (5 eetlepels). Laat de sardientjes uitlekken (de olie wordt in dit recept niet gebruikt) en leg ze in een diep bord. Verwijder staartvinnetjes en desgewenst velletjes en/of graatjes.
Hak de eieren en meng ze door de sardientjes. Prak met een vork de zachte boter door het mengsel. Voeg er de gehakte ui, mosterd, citroenschil en -sap, tabasco, peterselie en paprikapoeder aan toe en meng alles goed.
Proef of er nog zout en/of peper nodig is, doe het mengsel over in een kom of in meerdere eenpersoonsbakjes, garneer ze desgewenst met nog wat extra paprikapoeder en zet de bakjes in de koelkast tot de schijfjes stokbrood of toastjes of wat ook besmeerd gaan worden.
Leg voor de champignonrillettes de in een theedoek gewikkelde tofu op een bord. Zet er een ander bord op (met iets zwaars erop) en laat de tofu zo tien minuten staan, zodat het overtollige vocht eruit wordt geperst.
Veeg de champignons schoon met keukenpapier (verwijder zo nodig de onderkant van de stelen) en hak ze klein. Fruit de ui een paar minuten in een eetlepel olijfolie op laag vuur. Zet het vuur dan matig hoog en laat de gehakte paddenstoelen 2 minuten meebakken (ze mogen geen vocht gaan loslaten).
Mix de tofu grof, meng de tofu door het uien- en paddenstoelenmengsel en roerbak alles nog 1 minuut. Zet de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met de fijngehakte bieslook, zout en peper.
Proef en doe de champignonrillettes over in een kom of meerdere kleine bakjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.