null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Rijsttaart met boerenkool

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Meestal ben ik op zaterdag vrij en dan vind ik een bezoek aan een markt een heerlijke manier om te ontspannen. Laatst kwam ik thuis en merkte dat ik eigenlijk moe van de markt kwam. Na enige reflectie realiseerde ik me dat mijn zintuigen op de markt volop aan staan: terwijl ik naar de waren van de marktlui kijk, vang ik flarden van gesprekken om me heen op en tegelijkertijd bedenkt mijn brein welk nieuw gerecht ik met die waren kan maken. Nu ik thuis ben, kan ik in rust deze taart maken.

Ingrediënten voor zes personen

• 2 eetl. olie
• 1 knoflookteen, in dunne plakjes
• 400 gr gesneden boerenkool
• citroensap van een halve citroen
• 20 g ongezouten boter
• 2 knoflookteentjes, geperst
• 1 lente-ui, in ringetjes gesneden
• 500 g gekookte basmatirijst
• 500 ml volle (soja)melk
• 3 eetl. kokosmelk
• 2 theel. gedroogde bieslook
• 2 theel. gedroogde tijm
• citroenrasp van een halve citroen
• ¼ theel. nootmuskaat
• snufje cayennepeper, naar smaak
• 2 theel. Maldon zout
• ½ theel. saffraan, 5 minuten in 10 ml heet water geweekt
• 3 takken peterselie, fijngesneden
• ½ theel. zwarte peper
• 4 eieren, schuimig geklutst
• 150 g geraspte emmentaler of gruyère, een combinatie kan ook

Bereiding

Vet een ovenschaal in. Verhit de olie en roerbak de plakjes knoflook glazig. Roerbak de boerenkool 2 minuten en blus af met 50 ml. water en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Stoof ongeveer 5 minuten totdat de boerenkool beetgaar is. Laat afkoelen.

Verhit de boter in een pan en bak de knoflook en lente-ui glazig. Bak de rijst even mee. Schenk melk en kokosmelk erbij en voeg bieslook, tijm, citroenrasp, nootmuskaat, cayennepeper, zout en saffraan toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Roer de rijst ongeveer 10 minuten tot de vloeistof is opgenomen en het een stevige brij geworden is. Meng de peterselie erdoor. Proef en breng op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat extra zout.

Laat de puree afkoelen. Straks gaan de geklutste eieren erdoor en als de rijst nog te warm is, zullen die direct stollen. Verwarm de oven op 200 °C

Meng de schuimig geklutste eieren met de afgekoelde rijst en de boerenkool door elkaar. Vermeng het geheel goed en lepel het in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en strooi de kaas erover. Bak de rijst tot de bovenkant goudgeel is in ongeveer 20 minuten. Het is een machtige taart. Genoeg voor 6 personen. Snijd in stukken en serveer er een frisse salade bij en – jawel – wat chili-olie.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden