Koken met Karin LuitenMakkelijke maismaand maart

Recept voor quesadilla’s (met mais)

We zijn aan het eind gekomen van de Makkelijke maismaand maart, maar een heel belangrijk punt is nog niet aan de orde gekomen: schrijf je nu eigenlijk mais of maïs? En is het maizena of maïzena? Hoe zit het met die puntjes op de i? Aan wie kon ik dat beter vragen dan aan de buurman van de achterpagina, Ton den Boon. Hij mailde fluks retour: “De spellingen mais en maïs zijn beide correct. Vroeger was de schrijfwijze maïs in Nederland en België gewoon, omdat het gaat om een leenwoord uit het Spaans (maíz), dat in die taal als ma-ies (als tweelettergrepig woord) werd uitgesproken. In België is de uitspraak ma-ies nog altijd vrij gewoon, reden waarom veel Belgen nog steeds maïs spellen, met trema. In Nederland spreken we mais met één lettergreep uit (met een korte a – mais – maar ook wel met een lange a – maais). Daarom spellen de meeste Nederlanders tegenwoordig mais zonder trema. De Nederlandse spelling volgt dus de uitspraak. Datzelfde gebeurt met maizena: in Nederland schrijven we dat woord zonder trema (omdat we mai-ze-na zeggen). Belgen schrijven het woord vaak met trema, maar die zeggen dan ook ma-ie-ze-na.”

Wat mij betreft laten we die puntjes dus voortaan gewoon achterwege. Nooit moeilijk doen als het makkelijk kan. Dat geldt ook in de keuken. Daarom eindigen we deze serie lekker simpel, met Mexicaanse tosti’s, want alles met mais wordt al snel meteen ‘mexicano’ genoemd, let u maar eens op. Quesadilla’s zijn kaastosti’s van tortillawraps in plaats van boterhammen. Liefst gemaakt van maismeel, maar die hier in de winkel zijn doorgaans van tarwebloem. Ik geloof niet dat ze in Mexico mais in de vulling doen, maar ja, ik had nog wat blikjes die op moesten. En ik gooide er meteen ook nog wat ander loslopend spul doorheen. Alleen geen blikje ananas, we gaan er natuurlijk geen tosti Hawaï van maken. Nu alleen nog eens aan Ton vragen hoe het zit met die puntjes op de i in Hawaï.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 stuks (lunchgerecht):

•  8 zachte tortillawraps (medium Ø 18 cm)
•  2 miniblikjes mais (à uitlekgewicht 70 g)
•  125 g peppersweets (of kaaspepertjes, uit een potje)
•  150 g geraspte
•  belegen kaas
•  6 lente-uitjes
•  optie: wat verse koriander
•  peper uit de molen
•  drupje olijfolie

Spreid 4 tortillawraps uit op het aanrecht. Bestrooi met kaas. Snij de lente-ui in ringetjes (al het wit én het groen). Snij de peppersweets in stukjes. Laat de mais uitlekken. Hak als u heeft/wilt eventueel wat koriander grof. Verdeel alles over de wraps. Maal er wat peper over. Leg de andere 4 wraps erbovenop. Verhit een koekepan (of grillpan), ingevet met hooguit een drupje olijfolie. Doe de tortilla erin en bak op niet te hoog vuur aan elke kant circa 2 minuten. Keer voorzichtig om met een spatel. De bedoeling is dat ze aan beide kanten goudbruin zijn en dat de kaas is gesmolten. U kunt er natuurlijk ook twee tegelijk bakken als u twee koekepannen heeft, dat schiet lekker op. Snij in stukken en eet meteen op.

Tips

•  Peppersweets zijn die zoete bolle rode pepertjes gevuld met witte zachte kaas die vaak als borrelhapje worden verkocht. Zowel koelvers als in een potje, dan zijn ze er vaak in zoet of pittig. Met kinderen zou ik de zoete nemen, anders de pittige.

•  Medium tortillawraps passen makkelijker in de pan, maar flinke eters kunnen ook grote nemen.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden