null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Recept: maisribbetjes met snelle aiolimayonaise

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Ik ga u iets bekennen: ik ben niet zo’n fan van barbecue. Wij hebben thuis een zogenoemde tafelbarbecue: klein, handzaam en gemakkelijk mee te nemen op vakantie. Maar dat niet alleen, de accessoires toveren de tafelbarbecue om tot een buitenfornuisje. We grillen en roerbakken dat het een lieve lust is.

Bij een barbecue schrik ik van de grote hoeveelheden vlees en het gebrek aan smaakvariatie. Om die schrik aan te gaan, heb ik eens een korte stage gevolgd bij Jeroen Hazebroek. Deze barbecue-meester en auteur van diverse kookboeken ontmoette ik bij een groothandel waar ik net mijn inkoop had gedaan. Jeroen gaf uitleg over het op kolen grillen van een tomahawksteak. Hij gebruikte diverse soorten barbecues om te demonstreren hoe en op welke soort je het beste vlees, vis of groenten kan bereiden.

Ik raakte met Jeroen in gesprek en vertelde hem dat de barbecue mij niet kon bekoren. Spontaan nodigde hij me uit om eens een paar dagen met hem mee te draaien. Enkele maanden later ging mijn wekker om 5 uur ’s morgens; Jeroen steekt de barbecue vroeg aan en is de hele dag bezig om vanaf ongeveer 5 uur ’s middags zijn creaties te kunnen serveren. Ik had een geweldige tijd en leerde hoe je elk ingrediënt – vlees, vis of groente – zijn eigen smaak mee kunt geven. Hoewel ik het barbecueën graag aan mannen overlaat, hebben de dagen met Jeroen mij respect voor het ambacht gegeven.

Deze keer een recept voor maisribbetjes: mijn vleesvervangende kluifvariant. Let op: u heeft een goed scherp mes én alle aandacht bij het klieven van de maiskolf nodig. Dus eerst snijden, dan borrelen.

Ingrediënten

• 4 eetlepels ghee (geklaarde boter)
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel paprikapoeder
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 theelepel chilipoeder
• 4 verse (of gekookte) maiskolven
• 200 gram zelfgemaakte (of een goed merk) mayonaise
• 2 knoflooktenen, geperst
• 1 theelepel mosterd
• scheutje tabasco
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 eetlepel citroensap

Bereiding

Voor wie dit gerecht op de barbecue wil gebruiken; steek deze tijdig aan. Meng de geklaarde boter met het zout, paprika-, knoflook- en chilipoeder. Als de maiskolven nog blad hebben, pel dat er dan af, verwijder de draden en snijd de uiteinden van de kolf. Zet de maiskolf rechtop, zet een scherp mes erbovenop en snijd de kolf met een flinke duw op het mes doormidden. Leg de halve kolf plat op een snijplank en klief deze nog een keer in de lengte doormidden. Breng 1 liter water met een theelepel zout aan de kook en kook hierin de ongekookte maiskwarten in 10 minuten gaar.

Smeer de maiskwarten in met het botermengsel. Bak de mais op de barbecue, in een grillpan of leg ze in de oven onder de grill. Klop de mayonaise, knoflook, mosterd, tabasco, olijfolie en citroensap met een garde tot een gladde saus en serveer deze bij de gegrilde maisribbetjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden