null Beeld

ReceptJoke Boon

Radijspannenkoeken à la okonomiyaki

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Mijn dochter Eva woont op ­kamers in Utrecht en heeft bijzonder groene vingers. In haar kleine kamer heeft ze ontelbaar veel kamerplanten staan en hangen, de meeste daarvan kregen een naam. Zo staat Beyoncé gezellig naast Harry en Kees. Ook haar huisgenoten heeft ze aangestoken, overal in huis staan planten, stekjes en zaailingen. Dat heeft ze ­beslist niet van mij. De paar kamerplanten die ik heb, overleven voornamelijk omdat het cactussoorten zijn.

Daarentegen koester ik een grote liefde voor de minimoestuin in mijn achtertuin: twee vierkante bakken met fruitstruiken ernaast. Niets zo leuk als je eigen eten kweken. Heb ik daar verstand van? Welnee, ik doe maar wat! Ik zaai en strooi zoals ik dat op de schooltuintjes leerde: gleufje maken, zaad erin, gleufje dichtmaken en water ­geven.

Inmiddels heb ik geleerd dat een zakje zaad per keer te veel is, en dat elke week iets zaaien voorkomt dat je opeens heel veel sla tegelijk hebt. Ik kweek kruiden, radijs, bietjes, wortel, snijbiet en verschillende soorten sla. Elke dag ga ik met de gieter langs al het gezaaide en kijk of ik al iets zie opkomen. Groot is mijn vreugde bij het eerste blaadje dat ik uit de aarde zie verschijnen.

Sommige zaken laten zich goed op het balkon of in de vensterbank kweken, radijsjes bijvoorbeeld. Van radijs kun je zowel het blad als de radijs gebruiken.

Ze zijn ook lekker in deze pannenkoeken, een beetje geïnspireerd op de Japanse groentepannenkoek okonomiyaki. Ik bakte ze van een bos gekochte radijsjes met blad. Mijn radijsjes zijn nog te klein om geoogst te worden.

Heerlijk. We aten ze bij een groentecurry in plaats van naan, mijn man zei een paar keer hoe goed hij die combinatie vond. U kunt deze pannenkoeken ook als wrap met hummus en sla eten, met knoflooksaus en falafel of met beleg dat u lekker vindt.

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 bos radijs met blad: zo’n 50 gram blad en 200 gram radijsjes, gewassen
• 90 gram aquafaba (uitlekvocht van een pot kikkererwten; 45 gram vervangt 1 ei)
• 125 gram (spelt)bloem
• 100 gram (spelt)volkorenmeel
• snuf zout
• halve theelepel baksoda
• 1 theelepel azijn
• 330-350 milliliter plantaardige drink
• olie

Bereiding

Droog het blad na het wassen en hak het fijn. Rasp de radijsjes grof. Voor allebei is een keukenmachine handig. Meng meelsoorten, zout en baksoda in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe de aquafaba erin, meng al roerend de melk en de azijn erdoor tot u een klontvrij beslag heeft zo dik als vloeibare yoghurt. Schep het gehakte radijsblad en de geraspte radijs erdoor.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een soep­lepel beslag erin en laat uitvloeien, draai de pannenkoek om als de bovenkant zo goed als droog is en de randjes bruin kleuren. Roer het beslag bij elke pannenkoek even door. Ga zo door tot alle pannenkoeken ­gebakken zijn.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden