null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Radicchiosalade met zoete sjalotjes en parmezaan

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

We worden allemaal geboren met een aangeboren liefde voor zoet. Moedermelk is zoet, net als de meeste populaire kindersnacks. Het internet staat vol filmpjes met kinderen die voor het eerst ijs, chocola of frisdrank proberen. Stomverbaasde, intens gelukkige gezichtjes levert dat op.

Dan heb je de andere filmpjes. Een kleine jongen die koste wat het kost de ‘appel’ op tafel wil eten, hoewel zijn moeder blijft volhouden dat het een ui is. Zelfs wanneer hij proeft dat het inderdaad geen zoete appel is, blijft hij stug dooreten, terwijl de tranen over zijn wangen stromen. Ook populair: baby’s die voor het eerst een citroen eten, de smoeltjes trekken de meest rare gezichten van het zuur.

Maar van alle basissmaken is bitter de meest ingewikkelde. Je moet ervan leren houden en dat doen we meestal wat later. Pure chocolade? De meeste kinderen gruwen ervan. En hoewel velen van ons van koffie hebben leren houden, zijn zeer bittere zaken als Surinaamse sopropo of bittermeloen een stap te ver als je ze niet gewend bent.

Toch wil ik een lans breken voor bittere sla, zoals Franse frisée, Nederlandse witlof en Italiaanse radicchio. Die laatste is daarbij ook fantastisch mooi. Zoek maar eens een plaatje van radicchio di Treviso – dat vind ik net een zeemonster, de gestippelde radicchio di Castelfranco of de romantische radicchio La Rosa. Die soorten zijn hier wat lastiger te krijgen, maar radicchio di Chioggia of roodlof vind je wel steeds vaker op markten en in (bio)winkels. En anders is witlof een heel goed alternatief.

Essentieel is dat je het bittere van de sla balanceert met iets zoets of zouts. Of, beter, allebei, zoals in deze salade met zoete gekarameliseerde sjalotjes – een beetje van mezelf en een beetje uit kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi – en schilfers zilte parmezaan.

Ingrediënten

• 2 grote of 4 kleine sjalotjes
• 2 eetlepel olijfolie
• 1 eetlepel suiker
• ½ theelepel korianderzaad, gekneusd (of neem gemalen koriander)
• ½ theelepel komijnzaad (of neem gemalen komijn)
• 300 gram radicchio (roodlof) of witlof
• 2 eetlepel lekkere olijfolie
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• 50 gram Parmezaanse of oude Nederlandse kaas

Bereiding

Snijd de sjalotjes in zo dun mogelijke halve ringen. Verwarm de olijfolie in een kleine koekenpan en smoor er de sjalotjes op laag vuur in. Voeg, als de sjalotjes glazig zijn, de suiker, koriander, komijn en wat zout toe. Zet het vuur ietsje hoger en blijf roeren tot de uien goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Leg ze uitgespreid op een bord.

Haal de blaadjes van de radicchio of witlof en scheur grote blaadjes in stukken. Meng ze in een kom met de lekkere olijfolie, balsamicoazijn en wat zout. Schaaf dunne schilfers van de kaas, dat doe ik met een dunschiller, maar een kaasschaaf of mes werkt ook.

Leg de sla op vier bordjes, verdeel de zoete sjalotjes en kaas erover en serveer.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden