null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Rabarber-linzensoep

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Het is een van de handigste en leukste bronnen om de Nederlandse eetcultuur van de afgelopen decennia te bestuderen: het online archief van tijdschrift Allerhande (zie albertheijnerfgoed.courant.nu). Ik gebruikte het voor mijn scriptie over de Franse keuken in Nederland in de jaren vijftig en zestig, en zoek er nog steeds met regelmatig in op trefwoorden. Van de eerste vermelding van broccoli (1 september 1960: ‘een soort kruising tussen asperges en bloemkool’) tot de veranderende betekenis van het woord spekkoek (van spekpannenkoek tot de Indische laagjescake).

Iemand die veel meer de diepte in ging en daarvoor eindeloos veel Allerhandes moet hebben gelezen, is Klaartje Scheepers. In haar vermakelijke boek Van aardappel tot avocado schetst ze de invloed van het tijdschrift op de Nederlandse cultuurgeschiedenis, en vice versa. Uiteraard gaat het over de introductie van nieuwe ingrediënten, gerechten en fenomenen als quinoa, fondue en barbecueën, en de manier waarop de redactie de Allerhande-lezer die nieuwigheden probeerde bij te brengen, bijvoorbeeld door hybride combinaties – stamppot met nasikruiden en ketjap door de jus; boter door de Franse kaas prakken. Maar Klaartje keek ook naar de manier waarop (huis)vrouwen in de loop der tijd anders werden aangesproken, wat trends buiten de supermarkt voor invloed hadden (zoals kookboeken, restaurants, winkels en televisie), en nog veel meer. Lezen dus, dat boek.

En maak in de tussentijd iets met rabarber, want dat is hartstikke in het seizoen. Allerhandes staan al decennialang vol met recepten voor rabarbercompote, -vlaflip en -taart, maar ik ga voor een hartige soep. Klinkt misschien raar, maar rabarber is van zichzelf vooral zuur, en strikt gezien zelfs groente. De combinatie met rode linzen en rozemarijn werkt verrassend goed.

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 eetlepels olijfolie
• 3 wortels, in stukken
• 3 selderijstengels, in stukken
• 200 gram rode linzen
• 1 tak verse rozemarijn
• 1 liter groentebouillon
• 3 stengels rabarber, in stukken
• zwarte peper

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een braad- of soeppan en bak de wortel en selderij 10 minuten op middelhoog vuur onder een deksel. Voeg de linzen en rozemarijn toe, bak 1 minuut mee en doe dan de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen. Doe de rabarber in de pan en kook nog eens 10 minuten. Vis de rozemarijn eruit. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden