Recept Quinoasalade met sperziebonen

Quinoasalade met sperziebonen

Recepten voor maaltijdsalades zijn altijd welkom in de zomermaanden. Snel en gemakkelijk en vaak voor het grootste deel van tevoren te bereiden. Quinoa kan - na eventueel schoon spoelen in een zeef onder koud stromend water - worden gekookt, maar krijgt meer smaak door eerst even te bakken in olijf- of kokosolie. Voor deze salade is het leuk meerkleurige quinoa te nemen.

In plaats van sperziebonen kan worden gekozen voor courgette of broccoli. Courgette kan in kleine blokjes heel goed rauw worden gebruikt. Fromage blanc is een romige zachte kaas die gemaakt wordt met volle melk of met magere melk en room. Het is vergelijkbaar met een halfvette kwark. Het heeft de structuur van roomkaas, maar is minder vet. Pure fromage blanc is vrijwel vetvrij, maar vaak wordt room toegevoegd om de smaak te verbeteren en zo het vetgehalte te verhogen tot 3 en soms wel tot 8% vet.

Ingrediënten voor 4 personen

• 200 gram quinoa

• olijf- of kokosolie

• 4 - 4,5 dl water

• zout

• 600 g sperziebonen

• 4 el fromage blanc of kwark

• 3 el mayonaise

• peper

• 1 el honing

• 3 lente-uitjes

• 6 hardgekookte eieren

• 150 g blauwgeaderde kaas, bijvoorbeeld Blue d’Auvergne of hüttenkäse

• 2 rijpe perziken of nectarines of 2 el gedroogde cranberry’s

• 2 takjes platte peterselie

Bereidingswijze 

Verhit een scheut olijfolie of kokosolie in de kookpan en voeg de quinoa al roerende toe. Bak de quinoa al roerende 2-4 minuten tot die goudbruin van kleur is.

Voeg vervolgens het water met zout naar smaak toe (of neem groentebouillon als de quinoa niet aangebakken is) en kook de quinoa in circa 15 minuten beetgaar.

Maak intussen de sperziebonen schoon, halveer ze en kook ze in 8-10 minuten beetgaar.

Klop een dressing van de hüttenkäse, mayonaise, peper, zout, honing en de schoongemaakte in ringen gesneden lente-uitjes.

Meng de beetgare, zo nodig uitgelekte quinoa met de beetgare sperziebonen en de hüttenkäsedressing.

Pel de eieren en snijd ze in parten. Verkruimel de blauw geaderde kaas. Snijd de perziken of nectarines in parten.

Garneer de salade met de parten ei, verkruimelde kaas en parten perzik of nectarine (of cranberry’s) en fijngeknipte platte peterselie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden