null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Puntje cornedbeef

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Nu van ons gevraagd wordt onze reisbewegingen te beperken, geef ik u een lunchrecept waarvoor u de ingrediënten ruimschoots kunt inslaan: een blikje cornedbeef, diepvries doperwten en afbakbroodjes. Cornedbeef is wat in de vergetelheid geraakt. Ik vermoed dat menig lezer het blikje wel op voorraad had tijdens zijn of haar studententijd; het was een goedkoop vlees voor menig pastagerecht. Van mijn zwager Pieter leerde ik dat plakken cornedbeef het ook goed doen in een tosti met ui-ringen, ketchup en kaas.

Maar wat is het eigenlijk?

Cornedbeef is gekookt en gezouten rundvlees. Het woord ‘corn’ verwijst naar de harde zoutkorrel waarmee het vlees gepekeld is. Door dat zouten en inblikken, is cornedbeef lang houdbaar. En dat is een van de redenen dat cornedbeef in Suriname nog steeds populair is: het is in het tropische klimaat buiten de koelkast lang te bewaren. De andere reden is dat het goedkoop is.

Elke keer als ik zo’n blikje zie, word ik al blij: die afwijkende vorm en dat apart bijgeleverde sleuteltje om het te openen. Ik maak de cornedbeef graag pittig met een stukje madame jeanette-peper en wat zwarte peper. Als u geen madame jeanette kunt vinden, dan volstaat ook een chilipepertje. Voor dit recept heb ik gekozen voor een heerlijk warm, net afgebakken puntje/pistoletje met roomboter. Maar de cornedbeef is ook lekker bij gebakken aardappeltjes of met rijst en sperzieboontjes.

Ingrediënten

• 1 blikje cornedbeef van 340 gram
• 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
• 1 kleine sjalot, gesnipperd
• 1 kleine teen knoflook, geperst
• 75 gram doperwten, ontdooid
• 1 tomaat, ontzaad en in stukjes
• 1 tak selderie, fijngesneden
• stukjes madame jeanette-peper, net wat je kunt verdragen
• versgemalen peper
• 4 pistolets, afbak

Bereiding

Omdat ik het zelf altijd zo’n feestelijk moment vind: draai het blikje met de sleutel open en stort de inhoud in een schaal. Prak het vlees fijn.

Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de sjalot en knoflook bruin. Voeg de doperwten, tomaat, selderie, madame jeanette-peper en een flinke draai met de pepermolen toe. Bak 1 minuut op halfhoog vuur. Doe de cornedbeef erbij en roerbak nog 1 minuut.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden