null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Pruimencake

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Vandaag is het veertien dagen geleden dat we beiden positief getest zijn op corona. Ik las de uitslag van mijn test met groeiende verbazing want via wie of waar heb ik, hebben wij, dit virus opgelopen? Tussen het ziek zijn door hield en houdt deze vraag ons bezig.

De eerste twee dagen hadden we nauwelijks symptomen en al helemaal geen klachten: we dachten ‘Oké, een weekje huisarrest is geen straf en eigenlijk hebben we beiden hard gewerkt dus even rust is welkom’. Dus ging de joggingbroek aan, werkkleding in de kast en kookboeken naast het bed en de bank, goede vriend meneer Hamersma om wijnadvies gevraagd, familie en vrienden ingeschakeld voor de boodschappen en voor binge-waardige tips. Want wij hadden nu alle tijd.

Onze voorbereidingen ten spijt verliep onze week heel anders: we werden ziek. Allebei anders ziek, maar wel ziek. Onze voornemens hebben we nu uitgesteld tot in de pruimentijd.

Zodra ik me weer wat beter voelde, wilde ik iets bakken. De pruimen-uitdrukking nog in mijn achterhoofd kwam ik uit bij pruimencake. Pruimen zijn gezond en als je niet zo veel trek hebt, dan biedt de cake een gemakkelijke manier om toch weer voedingstoffen binnen te krijgen. Bovendien geeft de rum een fijne kick.

Voor dit recept moet u de pruimen enkele uren wellen in rum. Ik gebruik Surinaamse Borgoe-rum (vraag ernaar bij uw slijter) maar strohrum is ook prima. Na het wellen kunt u de overgebleven rum opdrinken of weer aanvullen met gedroogd fruit, bijvoorbeeld rozijnen en krenten.

Ingrediënten

• 200 gram gedroogde pruimen zonder pit
• 200 milliliter Surinaamse rum (Borgoe) of strohrum
• 200 gram bloem, gezeefd
• 2 afgestreken theelepels bakpoeder
• 1 mespunt nootmuskaat
• 225 gram zachte gezouten roomboter
• 150 gram fijne suiker
• 2 theelepels amandelessence
• 4 grote eieren

Ook nodig:
• langwerpige cakevorm, 20 centimeter
• keukenmachine
• satéprikker of breinaald

Bereiding

Week de pruimen overnacht maar minimaal 1 uur van te voren in de rum, hoe langer hoe beter. Laat de pruimen uitlekken en bewaar de rum. Pureer de pruimen. Beboter de bakvorm. Verwarm de oven voor op 175 C. Meng bloem, bakpoeder en nootmuskaat in een kom.

Klop boter, suiker en amandelessence in de keukenmachine gedurende 10 minuten op middelhoge stand. Verlaag naar de laagste stand en voeg een voor een de eieren toe. Voeg in drie delen het bloemmengsel toe. Doe de machine uit en spatel rustig het pruimenmengsel door het beslag. Stort het beslag in de vorm en bak de cake in 45 minuten gaar.

Check met de satéprikker of de cake voldoende gebakken is; de prikker komt dan droog uit de cake. Is de prikker nat, plaats de cake dan 5 minuten terug in de oven. Prik tot slot enkele gaten in de cake en besprenkel de cake met 2 eetlepels van de overgebleven rum. Nu komt het lastigste deel: laat de cake geheel afkoelen voordat u proeft.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden