null Beeld
Beeld

ReceptPrei-ui-beignets met wortel-yoghurtsaus

Prei-ui-beignets met wortel-yoghurtsaus

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Als u weleens in een Indiaas restaurant komt dan kent u ze misschien wel: uien bahji’s. Dat zijn gefrituurde beignets van ui en kikkererwtenmeel. Op de kaart staan ze bij de voorgerechten. Ik vind ze heerlijk, maar na zo’n gefrituurd voorgerecht zit ik eigenlijk al een beetje vol. In India is het dan ook meer een (straat)snack dan een voorgerecht. Toen ik onlangs te enthousiast prei had ingekocht (omdat die in de reclame was) zat ik plots met veel preien. Zodoende verzon ik allerlei manieren om van die preien af te komen. Toen bedacht ik deze variatie op de uien bahji, waarin ik prei met ui combineer. Dat kan heel goed want ze zijn leden van dezelfde familie.

Mijn bahji’s of beignets frituur ik ze niet, maar bak ik in de oven. Ze zijn erg lekker in combinatie met de heerlijk frisse wortelsaus. U kunt ze serveren als bijgerecht, snack, hapje, voorgerecht of bij de lunch met een graansalade. Ik zie mezelf al zitten in het zonnetje van de namiddag met een schaal van deze beignets, een kommetje wortelsaus en een fles koele rosé op tafel in een emmertje water met ijsklonten. Dat is geluk op een vierkante meter. Kikkererwtenmeel is bij elke grotere supermarkt of Mediterrane supermarkt te koop. Kunt u het niet vinden? Dan is zelf kikkererwten malen in een schone koffiemolen, krachtige blender of keukenmachine een goed alternatief. Óf u gebruikt gewoon het soort meel dat u wel in huis heeft, dan smaakt het iets anders maar nog steeds erg lekker.

Ingrediënten voor circa 14 stuks

• 3 eetlepels olie
• 1 prei, in halve dunne ringen, gewassen en goed uitgelekt
• 2 uien, gepeld, in kwarten en in 1/2 cm dikke plakjes gesneden
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 theelepel gemalen komijn
• 1 flinke theelepel sambal oelek
• 1 theelepel gemalen koriander
• 1/2 theelepel gemalen kurkuma
• 90 gram kikkererwtenmeel
• 1 theelepel zout
• 1 1/2 theelepel azijn

Wortel-yoghurtsaus:

• 150 ml plantaardige yoghurt
• 1-2 eetlepel vegan mayonaise
• 1 eetlepel citroensap
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 theelepel gedroogde munt
• 1/2 theelepel suiker
• zout, peper
• 1 winterwortel (150) gram, middelgrof geraspt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de prei en ui zachtjes, regelmatig omscheppend aan. Bak 15 minuten tot ui en prei zacht en gaar zijn. Voeg de kruiden, het kikkererwtenmeel en het zout toe samen met de azijn en 2-4 eetlepels water. Roer goed door elkaar tot de consistentie van een stevige stamppot.

Schep telkens een lepel op de bakplaat met een klein beetje tussenruimte, druk iets plat tot een beignet. Bak de beignets in 25-30 minuten goudbruin en aan de randjes bruin en knapperig.

Maak terwijl de beignets in de oven staan de wortel-yoghurtsaus. Roer yoghurt, yogonaise, citroensap, knoflookpoeder, munt, suiker, zout en peper door elkaar. Schep de geraspte wortel erdoor. Haal de beignets uit de oven en leg ze op een schaal. Serveer de wortel-yoghurtsaus ernaast.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden