null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Potent zwart op wit: mediterrane asperges met riso venere

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Onze vader was een apotheekhoudende huisarts. Die apotheek zat bij ons in huis. Onze moeder werkte in de apotheek én in het lab, want ze was medisch analiste. We hadden meestal een of twee assistenten rondlopen. Het was altijd een drukke boel, daar in het oosten van het land.

Vreemd genoeg was de apotheek voor ons allemaal gewoon bereikbaar. Stel je voor! Tegenwoordig zouden daar minstens 86 hangsloten op zitten, zeker met kinderen in huis. Misschien ging het goed omdat er haast altijd wel een volwassene aan het werk was. Janine, die het oudst was en is, leerde er zelf zwart op wit te maken met substanties uit twee van die mooie oude apothekerspotten. Het zwart was Succus liquiritiae (zeg maar: zoethout), en voor het wit gebruikten we ammoniumchloride. En dat dan in zo’n prachtig poedertjespapiertje gevouwen. Dat bleek goed te zijn voor een prima handel op het schoolplein.

Vandaag een andere vorm van zwart op wit, maar niet in poedervorm. We gaan aan de slag met het witte goud, oftewel asperges, en met de zwarte riso venere, venusrijst. Want ja, ze zijn er weer, de Nederlandse asperges. En hoe mooi klinkt dat: rijst van Venus, de godin van de liefde. Zwarte rijst is volkoren, bomvol antioxidanten, magnesium en fosfor. Wij zijn er al jaren fan van en zien het gelukkig steeds vaker op de schappen van de supermarkt staan. Niet te verwarren met zwarte risottorijst, die gekleurd is met inktvisinkt! Vanwaar die naam, venusrijst? Naar het schijnt omdat het spul van oudsher als een krachtig afrodisiacum wordt beschouwd.

Ingrediënten voor twee (!) personen

• 500 gram asperges
• citroen
• 150 gram riso venere / echte zwarte rijst
• half (groenten)bouillonblokje
• handje geschaafde amandelen
• een klontje roomboter
• extra vierge olijfolie
• Parmezaanse kaas

Bereiding

Schil de asperges en kook ze samen met de schillen en een stuk citroenschil. Vis de asperges eruit, zeef het water en kook de rijst samen met het blokje gaar in het aspergewater. Laat het koken ook nu korter duren dan vermeld op de verpakking, want paprijst, hè bah. De meeste pakken zeggen 18 minuten, maar 12 voldoet.

Asperges en boter, tja, verrukkelijk, dus bak de amandelen in een klontje boter. Doe de zwarte rijst in een schaal met een scheut extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas en leg de asperges erop. Maak uw mediterraan getinte aspergeschotel af met de zojuist gebakken geschaafde amandelen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden