Beeld Colourbox

Recept Mediterraan

Portugese rijstpudding

Arroz doce wordt (net als Griekse ‘rizogalo’) meestal vertaald als ‘rijstpudding’. Maar het is helemaal geen pudding. Het is meer rijstebrij, maar dat klinkt niet appetijtelijk, en doet geen eer aan de mediterrane rijstebrij die meestal een culinair hoogstandje is: romig, fluwelig, aromatisch. Arroz doce is in Portugal het dessert bij uitstek voor feestelijke aangelegenheden, meestal versierd met een artistiek sjabloon van gemalen kaneel. Alledaags is deze rijstebrij dus zeker niet, maar wat weerhoud je ervan dit op een gure regenachtige dag te serveren?

Nagerecht, 6 à 8 porties

Ingrediënten

• 1 citroen
• 1 liter volle melk
• 150 g suiker
• 25 g boter
• 1 kaneelstokje
• snuf zout
• 150 g rondkorrelige rijst
• ca. 50 g geschaafde amandelen
• 3 eierdooiers
• gemalen kaneel

Boen de citroen schoon en snijd met een scherp mesje ongeveer de helft van de schil heel dun af, in een of twee lange repen.

Doe de melk in een flinke steelpan en voeg de suiker, boter, citroenschil en het kaneelstokje toe. Verhit de melk langzaam tot net tegen de kook aan, en neem de pan van het vuur. Laat de melk ca. 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Breng in een andere pan 1.5 liter water aan de kook.

Voeg wat zout en de rijst toe, en kook de rijst onder af en toe roeren in 15 tot 20 minuten gaar. Rooster intussen de geschaafde amandelen licht goudbruin in een droge koekenpan.

Giet de rijst af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Roer de rijst door de melk en verwarm het mengsel, onder veel roeren, op laag vuur. Kook het zachtjes 25 a 30 minuten door, tot het dikker wordt; blijf vaak roeren.

Neem de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje en de citroenschilletjes. Klop de eierdooiers schuimig en licht van kleur.

Meng schep voor schep ca. 6 el van het hete rijstmengsel door de dooiers. Giet het dooiermengsel bij de rijstpudding en kook het geheel op laag vuur, al roerend, ca. 5 minuten door.

Verdeel de rijstpudding over coupes of schaaltjes, en bestrooi met amandelen en kaneel. Serveer (lauw)warm of op kamertemperatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden