Recept Mediterraan

Portugese mosselen met koriander

Beeld colourbox

Vorige week at ik verrukkelijke mosselen in Cervo, een Portugees restaurant in Manhattan. Het voerde me zo’n twintig jaar terug, naar een zonnige winterdag aan de Alentejo-kust. We zaten met een internationaal gezelschap aan de lunch, en de Portugezen bestelden maar raak. Van alle mij onbekende delicatessen was ik het meest opgetogen over een dis van kokkels met koriander: een grote schaal vol schelpdieren in een zeer geurige saus van wijn, koriander, knoflook en citroen.

Ameijoas Bulhao Pato heet het, naar een 19de- eeuwse Portugese dichter die vooral om dit gerecht herinnerd wordt. In Cervo waren de kokkels vervangen door mosselen, en dat doe ik hier ook, omdat kokkels lang niet altijd makkelijk verkrijgbaar zijn. Verse koriander, veelvuldig gebruikt in de Portugese keuken, geeft de dis z’n unieke karakter.

Dit mosselgerecht is snel en makkelijk te bereiden. Je eindigt met een pan vol schelpdieren in een heerlijke saus. Geef er lekker knapperig brood bij om de laatste druppel saus mee op te dopen, en misschien ook een goede gezouten boter. Hoofdgerecht voor vier personen.

Was de mosselen grondig in een grote bak met koud water. Gooi kapotte schelpen en schelpen die na een tik op het aanrecht niet sluiten, weg. Verwarm de olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook ca. 1 minuut zachtjes aan, zonder te kleuren. Voeg de koriander toe en roer dat erdoor.

Doe de mosselen erbij en schep ze goed door de koriander-olie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Giet de wijn erbij en breng dit aan de kook. Kook de mosselen met het deksel op de pan op hoog vuur in 5 à 8 minuten gaar. Giet na 1 minuut koken het citroensap erbij en sluit de pan weer goed af. Als alle schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar. Schud de pan tijdens het koken een of twee keer heen en weer. Neem de mosselen met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een grote schaal.

Kook de saus op hoog vuur even in tot het iets indikt. Giet de saus over de mosselen en serveer de mosselen meteen met lekker brood. Geef er een grote salade bij.

Ingrediënten voor vier personen:

• 2 kilo mosselen

• 6 el extra vierge olijfolie

• 2 tenen knoflook, in plakjes,

• 100 g koriander (alleen blad en zachte steeltjes, fijngehakt)

• versgemalen peper

• 1 glas droge witte wijn

• sap van 1 grote citroen

• zout

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden