ReceptJudith Cyrus
Portobello met geroosterde groenten en gember
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
We gaan een weekendje weg en willen lekker uit eten. Een collega raadt een restaurant aan – niet dat zij er zelf geweest is, maar ze had er goede verhalen over gehoord.
Wij horen graag goede verhalen, én we doen ook graag enig vooronderzoek. Dus downloaden we het menu alvorens we een reservering maken. De menukaart begint met grote letters die aangeven dat we hier het hier shared dining is. Er worden dan meerdere gerechten op tafel gezet, die je deelt met je disgenoten. Dat klinkt goed, want we peuzelen graag van diverse schalen.
Maar dan zien we dat dit shared dining-restaurant nog een andere belofte heeft: ‘fusion’. De kaart blijkt gerechten te bevatten uit allerlei landen en keukens. Spaans, Japans, Frans, Thais, Italiaans, Indiaans – de halve wereld komt voorbij. Marieke roept spontaan dat de keuken ‘confusion’ is; ‘verwarrend’. En ik moet denken aan een Surinaams begrip: lusu bere. Letterlijk vertaald betekent dat ‘losse buik’. We houden van experimenteren, maar kiezen ervoor om ons weekendje weg te beperken tot één land in plaats van een culinaire wereldreis te maken.
Het recept van vandaag bevat veel groente; we anticiperen op een Koningsdag waarop we wat minder aan onze groente toekomen.
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 grote portobello paddenstoelen
• 2 rode paprika’s
• 1 grote aubergine
• 1 rode ui
• 3 knoflookteentjes, gehakt
• 60 ml olijfolie
• 1 eetlepel geraspte gember
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 theelepel zout
• 1/2 theelepel zwarte peper
• sap van 1 citroen
• 2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de portobello paddenstoelen schoon en snijd ze in drieën. Snijd de paprika’s, aubergine en ui in grote stukken. Meng de groenten in een grote kom. Roer er knoflook, olijfolie, gember, sojasaus, zout en peper door totdat de groenten gelijkmatig bedekt zijn.
Stort de groenten op een bakplaat en rooster ze in 20 minuten, goudbruin en zacht. Neem de groenten uit de oven en besprenkel ze met citroensap.
Garneer de warme groenten kort voor het serveren met gehakte peterselie. Lekker met bulgur, rijst of als salade met pittige rucola.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.