null Beeld

ReceptBas Robben

Poncha uit Madeira

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Elk jaar, en soms zelfs twee keer in dezelfde lente, sta ik bovenop de eettafel, duik ik achter de koelkast en speur ik in de cv-ketelkast met een kruimeldief naar kleine motten. Symptoombestrijding, want de kleine mayonaise-getinte larven waaruit ze zijn ontsproten zijn natuurlijk op een andere plek, in een andere pot, feest aan het vieren. Rustig, het gaat om meelmotten, niet om maden, maar die zijn misschien nog wel driftiger in de voortplanterij.

Zoekend naar het mottengala, kom ik langs al die potjes en bakjes die ik zwoer ooit te zullen gebruiken. U kent het vast: u vliegt met andere Nederlanders in een TUI-vliegtuig naar een warmere plek, De meeste mensen deugen mee in de tas, vakantiemodus aan, alles kan, alles mag, en daar zijn de verkopers van de mercado compleet op ingespeeld. En dus belandden ook wij vorig jaar in Madeira beslipperd voor een kraampje kruiderijen. Leuk, die lavendel, doe maar drie, ook leuk om weg te geven. Is dat nou eucalyptus? Om thee van te trekken? Een heel specifieke chilipeper die alleen op dit eiland groeit? Een hyperlokale anijsachtige drank? Gooi de koffer maar vol. Om er thuis nooit meer naar om te kijken. Want eenmaal thuis val je keihard van die roze vakantiewolk af en is alle lust voor eucalyptusthee en iets-met-lavendel verdwenen. Maar ik heb intussen de boosdoener van de motten al gevonden: een zak havervlokken. Blijkbaar kan de gevreesde vijand ook van de Ekoplaza komen.

De in euforie gekochte ingrediënten uit Madeira heb ik nimmer gebruikt, maar ik heb wel een recept meegenomen van het bloemeneiland, waar je versgemaakte poncha overal kunt bestellen. Het is een fruitige cocktail die thuis simpel is te maken, in een grote thermoskan, om languit en lang aan te lurken. De traditioneel gebruikte Aguardente (een witte rum van suikerriet met 50% alcohol) is hier lastig te vinden, maar witte rum is ook oké om te gebruiken.

Ingrediënten (voor 12 glaasjes)

• 100 ml vers citroensap van 2 stuks
• 50-100 ml honing
• 300 ml vers sinaasappelsap van 3-4 stuks
• 200 ml witte rum

Bereiding

Meng in een schenkkan het citroensap samen met de 50 ml honing tot het is opgelost en roer er dan het sinaasappelsap doorheen. Proef en besluit of je nog meer honing wil toevoegen. Voeg de witte rum toe, roer opnieuw en zet de kan een paar uur in de koelkast tot deze door en door koud is.

Serveer de poncha met grote ijsblokjes.

Ter variatie kunt u in elk glas 1 passievrucht leegscheppen. Of u vervangt de helft van het sinaasappelsap door passievruchtsap uit een pak. In Madeira zijn ze dol op de vrucht.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden