ReceptRianne Buis

Pompoenhummus

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 8 á 10 porties

• 1 flinke flespompoen (ca. 1 1/4 kg)
• 3 el extra vierge olijfolie
• zout
• 1 flinke tl gemalen kaneel
• 5 el tahin (sesampasta)
• 125 gr dikke Griekse yoghurt (minstens 5 procent vet)
• 2 teentjes knoflook, uitgeperst
• 1 volle el sesamzaad
• 1 el dadel- of appelstroop
• 2 el koriander, grof gehakt

Mocht ik dit recept al eens eerder hebben gegeven- bij voorbaat mijn verontschuldigingen. Wat ik als excuus aanvoer is dat dit in alle opzichten een buitengewoon gerecht is dat iedereen zou moeten proberen. Ik ken niemand die het niet lekker vindt. Het komt uit het boek ‘Jerusalem’ van Yotam Ottolenghi. Het is een romige dip van ingrediënten die ogenschijnlijk lukraak bij elkaar geplukt zijn, maar die samen pure harmonie opleveren. Mijn aanvankelijke bedenkingen verdwenen bij de eerste hap, en nu is het een gerecht dat bij ons vaak op tafel staat.

Vooral in deze tijd van het jaar: hoogtijd voor pompoenen. De langwerpige flespompoen met stevig, zoet vruchtvlees is een uitgelezen keus, maar die kun je vervangen door een andere lekkere pompoensoort. Deze dip is verreweg het lekkerst als je uitgaat van een hele pompoen en die zelf onderhanden neemt. Veel lekkerder dan blokjes uit de supermarkt. Met z’n zachtoranje kleur ziet dit gerecht er al aantrekkelijk uit en wordt er nog mooier op met een garnering van sesamzaad, dadelstroop en verse koriander. Dadelstroop is een heerlijk middenoosters ingrediënt, dat je kunt vervangen door appel- of perenstroop. Geef de dip als voor- of bijgerecht, bijvoorbeeld met knapperig brood of pitachips en rauwe groenten.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen, schraap pitten en draden eruit, en verwijder de schil met een dunschiller of scherp mesje. Snijd de pompoen in niet te kleine blokken. Doe de blokken pompoen in een lage, ruime ovenschaal en meng er 3 el olijfolie, 1/2 tl zout en de kaneel door. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de pompoen in ca 1 uur gaar en hier en daar iets gebruind. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Doe de pompoen in de kom van de keukenmachine en voeg tahin, yoghurt en knoflook toe. Pureer tot een glad, romig mengsel. Proef of er nog zout in moet. Spreid de dip uit over een lage schaal en bestrooi met sesamzaad. Giet de stroop er over; roer dikke stroop eventueel eerst los met een beetje heet water. Strooi de koriander erover en serveer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden