KokenSalade

Pompoen, ook jou lust ik rauw

Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is een freelancereclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Een heleboel groente vind ik rauw stukken lekkerder dan gekookt. Rauwe worteltjes, rauwe venkel en rauwe bloemkool. Ja, zelfs rauwe (sperzie)bonen. Fris, knapperig en met nog een beetje de plantachtige smaak die bij het koken al snel verloren gaat.

‘Ooh, baby, I like it raw! Yeah baby, I like it raw!’ Terwijl Ol’ Dirty Bastard uit de boksen schalt, ben ik lekker aan het koken. Of nou ja, eigenlijk juist níet aan het koken, want ik hou het helemaal raw vandaag – I like it.

Met een enorm mes ga ik een pompoen te lijf om ’m straks rauw te eten. Dat pompoen ook rauw kan, is niet zo’n bekend idee. Ik pikte het lang geleden op van Sergio Herman. In zijn ‘Smaken uit Sluis’ staat een bewerkelijk gerecht met coquilles en salade van rauwe pompoen dat ik ooit maakte en nooit vergat. Ik maak daar nu een losse interpretatie van.

Voor dit heerlijk rauwe (bij)gerecht moet ongeveer de helft van de pompoen brunoise worden gesneden. Dat betekent: in blokjes van zo’n één bij één millimeter. Ietsjepietsje groter is geen ramp, maar ze moeten heel fijn, anders smaakt het niet fijn.

Brunoise snijden is echt iets voor als je lekker de tijd hebt en in een rustige bui bent. Concentreer je volledig op de pompoen en het mes. Probeer het zo ontspannen, toegewijd en nauwgezet mogelijk te doen. Ik zweer je dat je blij zult zijn met je berg perfecte blokjes. Je salade wordt er extra lekker van, en de maker extra rustig.

De rauwe pompoensalade is al bijna een gerecht op zich, maar met een op de huid gebakken visje erbij of, waarom niet, wat kort gebakken coquilles is het helemaal perfect. Voor de vegetariërs: met plakken mozzarella of burrata werkt deze onverwachte rauwe heerlijkheid ook erg goed.

Salade van rauwe pompoen met basilicumdressing

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 flespompoen
• 1 avocado
• 4 el pompoenpitten
• 3 lente-uitjes

Dresssing:
• 5 el olijfolie
• 1 citroen, uitgeperst
• 1 el balsamico-azijn
• 15 g basilicumblaadjes
• 1 teen knoflook, grof gehakt
• Peper en zout
• Eventueel wat basilicumbloempjes ter garnering

Bereiding

Rooster pompoenpitten goudbruin in een droge koekepan op zacht vuur.

Begin ondertussen rustig aan de brunoise. Snijd top en kontje van de flespompoen en gooi weg. Schil ’m en halveer in de lengte. Verwijder de zaden. Snijd het bolle deel eraf en bewaar om morgen iets anders van te maken. Snijd de overgebleven stukken in de lengte in plakken van zo’n 1,5 cm dik. Snijd die in plakjes van 1 mm. Snijd telkens een stapel plakjes in de lengte in repen van 1 mm en dan 1 mm in de breedte. Snijd de avocado in dezelfde kleine blokjes. Halveer de lente-uien en snijd fijn. Doe alles voor de dressing in een mengbeker en maak er met een staafmixer een gladde massa van. Doe alle groenten en afgekoelde pitten in een grote kom. Giet de dressing erover en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Lees ook:

Een slimme bijrijder zorgt goed voor de chauffeur

Maak brood met kip voor onderweg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden