null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Plantaardige kaas voor over de pasta

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Sinds afgelopen november eet ik precies een jaar geheel plantaardig of vegan. Om dat moment te markeren ‘kocht’ ik een stukje koe. Nu denkt u bij een stukje koe mogelijk aan een biefstuk of stooflap. Nee, dit stukje blijft gewoon aan Elske, zoals de koe heet. Een deel van de kosten voor haar voer en onderhoud heb ik financieel geadopteerd. Elske is een zwart-wit gevlekte koe en woont in het koeienrusthuis de Leemweg van boerenzoon en oprichter Bert Hollander. Het rusthuis in Zandhuizen (Fr) herbergt vijftig runderen die hier, gered van de slacht, een mooi leven leiden.

Stichting de Leemweg is beslist anders dan alle andere doelen die ik ondersteun. Ze vragen niks: ze zijn blij met elke donatie, hoe klein of groot deze ook is. Waar de anderen mij soms bellen voor nog meer, stuurt Bert geen verzoek of smeekbede. Wel een paar keer per jaar een heerlijke door Bibi Dumon Tak geschreven nieuwsbrief met daarin het wel en wee van het vee. Kijkt u maar eens op de site, misschien treft het verhaal van deze of gene u ook.

Plantaardig eten houdt ook in dat je geen zuivel en kaas eet. En kaas, daar was ik dól op. Een echt lekker alternatief daarvoor heb ik nog niet gevonden. Over pasta strooide ik altijd royaal geraspte Parmezaan. Vandaag geef ik u daar twee plantaardige alternatieven voor, die lekker zijn. Eén op basis van cashewnoten en een ‘no waste’ en goedkopere versie gemaakt van oud brood. In Italië noemen ze het ‘armeluis Parmezaan’ of pangrattato, krokant gebakken broodkruimels. Echt heel lekker bijvoorbeeld over de pasta met saus van volgende week.

Ingrediënten

Voor een klein potje Parmezaan-achtig strooisel:
• 75 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
• 2 theelepels knoflookpoeder
• 10 gram edelgistvlokken (grote supermarkt, of natuurvoedingswinkel)
• ¼ theelepel kurkuma

Voor de pangrattato, voor 4 personen:
• 175 gram brood, van enkele dagen oud
• 3-4 eetlepel olijfolie (ik gebruik de olie uit een pot zongedroogde tomaatjes)
• ½ theelepel knoflookpoeder
• snuf zout

Bereiding

Voor het Parmezaan-achtige strooisel: Maal alle ingrediënten in de keukenmachine, blender of met de staafmixer tot poeder. Bewaar het in een afgesloten potje. Buiten de koelkast, lang houdbaar.

Voor de pangrattato: Ik geef hoeveelheden, maar dat is om u een idee te geven. Net als het soort brood dat u gebruikt: volkoren, desem of wit brood: wat u in huis heeft. Maal het brood in de keukenmachine tot kruimels. Verhit de olie in een ruime koekenpan. Roerbak de kruimels op middelhoog vuur, bruin, knapperig en krokant, dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Bestrooi met knoflookpoeder en zout en schep goed door, zet de warmtebron uit en serveer meteen.

Ook lekker over soep of een salade. Pangrattato kan niet bewaard worden.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden