Beeld colourbox

ReceptPittige soto ayam

Pittige soto ayam

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 kilo kip in stukken
• ½ el zout
• 2 plakjes verse gember
• 10 zwarte peperkorrels
• 1 ui
• 4 takjes selderij
• 2 salambladeren

Voor de boemboe:
• 1 ui
• 2 rode pepers
• 3 teentjes knoflook
• 2 plakjes verse gember
• 1 tl garnalenpasta
• 2 tl koenjit
• 1 el ketoembar
• ½ el djinten
• ½ tl versgeraspte
nootmuskaat
• ½ tl versgemalen zwarte peper
• 3 el olie
Voor de garnering:
• 50 g soe-oen (dunne, transparante noedels)
• 200 g taugé
• 4 eieren
• 4 voorjaarsuitjes
• gebakken uitjes
• sambal
• ketjap manis
• dunne ringetjes ­rode peper of chilivlokken
• 4 el selderijblaadjes
• 1 limoentje

Bereidingswijze

Leg de kip in een flinke pan en giet daar anderhalve liter koud water bij. Voeg het zout, de plakjes gember, ­peperkorrels, de in vieren gesneden ui, de takjes selderij en de salambladeren toe. Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de kip in ongeveer drie kwartier gaar worden. Maak ondertussen de boemboe. Meng in een keukenmachine de ingrediënten daarvoor met één eetlepel olie tot een pasta. Week de soe-oen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd de voorjaarsuitjes in dunne ringetjes. Vul kommetjes met de voorjaarsuitjes, gebakken uitjes, een lekkere sambal, rode peper, de selderijblaadjes en een in vieren gesneden limoen. Schep de kip uit de bouillon en laat iets afkoelen. Zet een schone pan klaar. Verhit hierin twee eetlepels olie en fruit hierin de boemboe gedurende een minuut. Giet de bouillon er door een zeef bij en breng aan de kook. Tien minuten zachtjes laten doorkoken. Verwijder intussen het vel en de botten van de kip en snijd het vlees in kleine stukjes. Zet vier flinke kommen klaar en leg hierin wat van de kleingesneden kip, wat taugé en soe-oen. Schep de kommen vol met de inmiddels geurige bouillon. (Proef of er misschien nog een beetje zout bij mag.) Leg op ieder kom een in vieren gesneden ei. Geef de overige kommetjes met de garnering er aan tafel bij. Serveer direct met eetstokjes en een soeplepel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden