Beeld Colourbox

Recept Pittige pindasoep met Thaise sambal

Pittige pindasoep met Thaise sambal

Tineke Sluijter 30 juli

Ingrediënten voor vier personen:

• 400 gram ­kippedijenfilet
• 400 gram ­sperziebonen
• 3 sjalotjes
• 3 teentjes knoflook
• 2 cm gember­wortel
• 6 flinke eetl. pindakaas met noot
• 1 blik kokosmelk (400 ml)
• 2 blokjes kippenbouillon
• 1/2 eetl. ­(Thaise) sambal
• 2 eetl. sojasaus
• 1 eetl. ketjap manis
• 200 gram taugé
• 4 voorjaarsuitjes
• 1 rode peper
• 8 takjes koriander
• fruitjes (gebakken uitjes)
• 2 eetl. olie

Bereidingswijze

In de toko vond ik een heerlijk pittige Thaise sambal met knoflook, op het etiket aan­geduid als ‘ground chilli & garlic in oil’. Een aanrader, hij blijkt ook erg lekker op een ­boterham met pindakaas!

Ik heb de sambal gebruikt in deze goedgevulde maaltijdsoep, maar als u andere in huis heeft, kan die ­natuurlijk ook prima worden ­gebruikt.

Snijd de kippedijenfilets in stukjes van 2 bij 2 centimeter. Maak de sperziebonen schoon door de puntjes eraf te snijden en doormidden te breken. Was ze goed in koud water. Uit laten lekken. Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn. Schil het stukje gemberwortel en hak het zo fijn mogelijk.

Verhit de olie in een flinke pan. Fruit hierin op een niet te hoog vuur ui en knoflook lichtbruin. Voeg de gember toe en bak even kort mee. Roer de kipstukjes erdoor. Voeg de pindakaas toe en roer los.

Nu de kokosmelk en anderhalve liter heet water erbij schenken. Aan de kook brengen. Los de bouillonblokjes op in de soep en roer de sambal erdoor. Voeg de sperziebonen toe en breng alles al roerend aan de kook. Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes koken.

De kip en de sperziebonen moeten nu gaar zijn. Terwijl de soep kookt, de taugé in een ­vergiet leggen en overgieten met kokend ­water. Snijd de voorjaarsuitjes en de rode ­peper in dunne ringetjes. Vul een kommetje met de fruitjes. Hak de koriandertakjes grof. Voeg de sojasaus en de ketjap manis toe aan de soep en proef of deze nog wat zout of sojasaus kan gebruiken.

Schep de soep in vier grote kommen of diepe borden. Verdeel de uitgelekte taugé over de kommen.

Garneer de soep met de voorjaarsui, rode peper en de gehakte koriander (of zet ­alles op tafel en laat ieder zelf naar behoefte garneren).

Geef er de fruitjes bij en voor de liefhebber nog een schaaltje met sambal. In Azië wordt bij deze soep vaak ook een kommetje gekookte rijst geserveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden