ReceptJudith Cyrus
Pittige meiraapjes
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Ik ben behoorlijk vrolijk. Zo vrolijk was ik nooit – dit liedje van Herman van Veen speelde in mijn hoofd toen ik vorige week naar huis fietste met in mijn bak het eerste groentepakket van dit seizoen.
Het oogstseizoen is weer begonnen en veel – kleinschalige – groenteboeren stellen hun wekelijkse box met groenten en kruiden weer samen. Eerlijk gezegd heb ik de dag voordat ik de box ophaal, altijd een logistiek puzzeltje te leggen: hoe pas ik het ophalen in de rest van mijn bezigheden die dag? Dat voelt als ‘gedoe’. Maar als ik dan eenmaal naar huis fiets, ben ik als een kind zo blij.
Mijn blijdschap begint bij de verrassing: wat zal er deze week in zitten? Misschien wel een groente die ik niet eerder geproefd heb, of juist een oude bekende die ik vergeten ben. Terwijl ik de inhoud van het pakket verken, maakt mijn brein overuren: wat kan ik hiermee maken? En wat nog meer?
Het groentepakket is meer dan een culinaire verrassing; het is ook een kleinschalige gemeenschap van stadsgroenteboeren en abonnees die samen een beter voedselsysteem willen realiseren. Mijn stadsgroenteboer verbouwt zo’n 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden in Amsterdam-West. Vanaf deze week kan ik wekelijks het pakket ophalen…zo vrolijk, zo vrolijk. Ik had meiraapjes in mijn eerste pakket, vandaar dat ik u vandaag daar een recept voor geef.
Ingrediënten voor 4 personen
• 500 gram meiraapjes
• 2 eetlepels olie
• 2 knoflookteentjes, fijngehakt
• 1 rode peper, fijngehakt (pas de hoeveelheid aan naar uw smaak)
• 1 theelepel komijnpoeder
• 1 theelepel paprikapoeder
• 1 theelepel honing
• zout en peper naar smaak
• 1 eetlepel koriander, fijngehakt
• 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
• 4 limoenpartjes, om te garneren
Bereiding
Schil de meiraapjes en snijd ze in dunne plakjes.
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Roerbak knoflook en rode peper gedurende 1-2 minuten tot ze geuren. Bak de meiraapjes 3-4 minuten mee tot ze lichtbruin beginnen te worden. Voeg het komijnpoeder en paprikapoeder toe en roer goed om zodat de meiraapjes gelijkmatig bedekt worden. Roer de honing erdoor en breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de pan en laat de meiraapjes op laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen.
Doe de pittige meiraapjes over in een serveerschaal en garneer met koriander, bieslook en de limoenpartjes. Lekker met kleefrijst.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.