null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Pitabroodjes met bloemkoolshoarma

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Janine en Annemieke Jansen

Ottolenghi was in het land! Ook wij zijn fan van de Man uit Jeruzalem, dat snapt u. Kennen we een nóg betere pleitbezorger van de mediterrane keuken? Of van groente? En dan niet te vergeten van verse kruiden! Laten we hier nog maar even herhalen dat de combinatie van verse kruiden – en specerijen, natuurlijk – en olijfolie bijzonder heilzaam is voor uw gezondheid. Dit omdat de polyfenolen van kruiden en olie elkaar versterken.

Een kruidenvriend is dus onze vriend. We noemen hem al heel wat jaren Otto. Meteen moeten we wel erkennen dat we niet vaak een Otto-gerecht maken, want we houden van makkelijk en niet te veel gedoe. Maar het moet gezegd: als het gerecht eenmaal af is, blijkt meestal weer dat onze chef tamelijk briljant is. Erg aardig is hij ook, merkten we. Otto en wij zitten namelijk bij dezelfde uitgever (hoe klinkt dát?!). Daarom werden we uitgenodigd voor een avond, vorige week, met Otto in theater DeLaMar in Amsterdam. Stampvol was het! Als al deze mensen plus Otto’s vele andere aanhangers zo veel groente en kruiden eten als hij voorschrijft, komt het wel goed met de Nederlandse gezondheidszorg, zou je denken. Tijdens het vraaggesprek, charmant voorgezeten door Yvette van Boven, kwam de keus tussen boter en olijfolie aan de orde. Droomkok Otto ging natuurlijk voor olijfolie. De zaal helaas niet. Alleen al met de juiste keuze op dit punt valt reuzeveel winst te behalen. Nu ja, wat niet is kan nog komen. Een aantal mensen mocht een paar Otto-gerechten proeven. Een daarvan was een broodje shoarma met bloemkool in plaats van vlees. Toen wérd de kok van ons zusterduo me toch een partij jaloers! Waarom heb ik dat niet bedacht, foeterde ze onhoorbaar. Andere alternatieve combi’s had ze al weleens gemaakt: “bonenbolo”, pasta bolognese met witte bonen in plaats van pasta, of de tosti’s van Harry’s Bar in Venetië met niet brood maar koolrabi.

Bij wijze van variatie op dit thema vandaag ons shoarmamengsel uit een van onze kookboeken, waarvan we een onvervalste Hollandse bloemkool voorzien. Wie weet komen we zo in de buurt van dat magische Otto-recept. Wel een wat versimpelde versie, dat sowieso!

Ingrediënten

• 1 bloemkool
• bakolie
• 2 verse knoflooktenen
• beetje citroensap
• extra vierge olijfolie
• ½ theelepel komijn
• 1 theelepel kurkuma
• ½ theelepel kaneel
• ½ theelepel cayennepeper
• 2 theelepels paprikapoeder
• 4 theelepels zwarte peper
• snufje kruidnagelpoeder
• 2 theelepels gemberpoeder
• 1 theelepel venkelzaad
• 1 theelepel knoflookpoeder
• knoflooksaus, pitabroodjes en tahin voor erbij

Bereiding

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en leg ze op een ingevette ovenschaal. Maak het shoarma-kruidenmengsel door de knoflookteen te snipperen en te mengen met het citroensap en een flink veel olijfolie. Wrijf vervolgens alle ingrediënten in een vijzel goed door elkaar. Hussel de shoarmapasta door de bloemkool, eventueel met wat extra olie, en laat het een uur of zo intrekken.

Zet de oven op de grillstand en zet de schaal met bloemkool onder de grill. Blijf erbij, het mag natuurlijk niet verbranden. Roer bij tijd en wijle. Onder de grill houdt de bloemkool een lekkere bite. En dan natuurlijk een heerlijk pitabroodje erbij met een scheutje tahin (een typisch Otto-ingrediënt) en een lekkere knoflooksaus.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden