null Beeld

ReceptJoke Boon

Pindakaas met pit

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Je hoeft geen verstand van economie te hebben om te voelen en daardoor te begrijpen wat inflatie precies is. De alsmaar verder stijgende prijzen merken we – volgens het journaal – nu allemaal. Voorlopig komt er bovendien nog geen einde aan de inflatie, waren de weinig bemoedigende woorden die het journaalbericht vergezelden.

Toen – een poosje geleden – de prijzen van levensmiddelen begonnen te stijgen, viel me dat ook op door de sociale media. Daar bracht iemand in kaart hoe snel een pot pindakaas bijna in prijs was verdubbeld.

Pinda’s worden vaak als noot gezien. Een pinda is geen noot, maar een peulvrucht. Weliswaar een vreemde eend in de bijt, de voedingswaarde van een pinda wijkt af: een pinda heeft een veel hoger vetgehalte en is bijzonder eiwitrijk.

Wie in de supermarkt of bij de notenkraam een zakje geroosterde, ongezouten pinda’s koopt, heeft al bijna pindakaas in huis. Zelf pindakaas maken is écht een fluitje van een cent, mits u een keukenmachine of blender heeft. (Vorig jaar 16 maart gaf ik u hier al een recept voor chocoladepindakaas.)

Het is leuk om een potje cadeau te geven. Naast een naturel versie kun je, als je pindakaas zelf maakt, er wat extra’s aan toevoegen zoals knapperige pitjes, zaden of stukjes noot. De stukjes noot in een pot gekochte pindakaas zijn overigens geen noten maar …. stukjes pinda. Deze week geef ik u een recept voor pindakaas met échte stukjes noot, namelijk amandel. De kokosolie zorgt ervoor dat er geen laagje olie op de pindakaas wordt gevormd, maar een gebonden geheel blijft.

Pindakaas kun je behalve op brood of rijstwafels (dat is een verslavend lekkere combinatie!) ook in de keuken gebruiken: u maakt er pindasaus, koekjes, een Elvis-tosti of pindasoep mee. Voor die pindasoep geef ik u volgende week een érg lekker recept.

Ingrediënten voor 1 pot, formaat jampot

• 200 gram, gepelde, geroosterde en ongezouten pinda’s
• 40 gram kokosolie of andere olie, zoals arachide
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel suiker
• 50 gram gepelde amandelen, met vlies

Bereiding

Doe de pinda’s, kokosolie, zout en suiker in de keukenmachine of blender en maal fijn tot er een samenhangend geheel ontstaat. Schraap de wanden tussendoor schoon met een spatel.

Roosterde amandelen in een droge koekenpan 3-5 minuten op middelhoog vuur. Schud ze heen en weer. Hak ze grof en voeg ze toe aan de pindakaas in de keukenmachine, draai kort mee tot u pindakaas met stukjes van het herkenbare of gewenste formaat heeft.

Doe de pindakaas over in een schone jampot of een andere pot. Pindakaas blijft op een koele, donkere plaats bewaard lange tijd goed.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden