null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Pindacrumble

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Afgelopen vrijdag mocht ik weer eens aanschuiven bij een uitzending van radioprogramma Mangiare. Voor wie het niet kent: een wekelijks live uurtje waarin gepraat wordt over en geproefd wordt van eten, en alles wat daarmee samenhangt.

Radio maken gaat altijd door – dus ook terwijl onze overheid bij herhaling waarschuwt dat thuisblijven deze middag en avond het devies is. Hoofdgast van de avond was Wim Lybaert over zijn nieuwe boek In de moestuin. Helaas heb ik geen tuin, noch een balkonnetje. Overigens, als u wel een balkonnetje hebt, dan slaagt een moestuin daar alleen als het balkon op het zuiden gelegen is. De tip van Wim om een kruid-op-pot die u in de supermarkt koopt, gelijk te verpotten in een behuizing die twee keer zo groot is, wil ik u niet onthouden.

Mijn bijdrage aan Mangiare ging over de revival van de pinda. Onze verklaring daarvoor is dat de pinda past in een vegetarisch/vegan én eiwitrijk dieet. Daarnaast is de pinda een zeer veelzijdige peulvrucht – maar dat wist u natuurlijk al, dat het een peulvrucht is. Pindakaas is inmiddels verkrijgbaar in zoete en hartige varianten: dadel-kaneel, witte chocolade, knoflook-gebakken ui. Die laatste lijkt dan verdacht veel op pindasaus.

Eerder gaf ik u al het recept voor petyel: gekookte groenten met pindasaus. Vandaag een pindacrumble: grof gemalen pinda’s vermengd met kruiden die ik stiekem over alles wel lekker vindt.

Ingrediënten

• 200 gram pinda’s
• 1 theelepel gerookt paprikapoeder
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 eetlepel uienpoeder
• 1 theelepel cayennepeper
• 1 kippenbouillontablet

Bereiding

Rooster de pinda’s goudbruin in een droge koekenpan. Laat afkoelen en pureer met de puls-stand tot een crumble. Spreid de crumble uit op keukenpapier en dek af met keukenpapier. Zet er een – liefst zware – pan op om olie uit de crumble te persen. Laat het zo 45 minuten rusten. Vermeng de crumble met de overige ingrediënten.

Strooi de crumble over gegrilde of gekookte groenten, of een gekookt of gebakken eitje. U kunt de crumble ook gebruiken als krokant jasje van gebakken vis of kip. Bak eerst de vis of kip. Wentel deze dan door de crumble. Druk de crumble een beetje aan en leg de vis of kip weer terug in de pan. Aan beide kanten zo’n 2 minuten bakken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden