null Beeld
Beeld

ReceptChocopindakaas

Pinda’s en chocolade, een heerlijk duo

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Mijn kinderen mochten altijd iemand mee naar huis nemen. Zodoende at een vriendje van mijn zoon regelmatig een boterhammetje mee. In plaats van boter smeerde hij pindakaas op zijn brood, ongeacht het soort beleg dat volgde. Hij lústte geen boter was zijn uitleg. De wonderlijkste combinaties kwamen voorbij, zoals pindakaas en jam, hagelslag, vlokken, vruchtenhagel, schuddebuikjes en zelfs worst.

Ik moest aan deze Dennis denken toen ik onlangs de pot chocoladepasta naast de pindakaas in de kast zag staan. Hoe logisch zou het zijn om die twee samen te voegen tot chocoladepindakaas? Een soort smeerbare Snickers. Pinda’s en chocolade vormen nu eenmaal een heerlijk duo.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken zijn pinda’s geen noten maar peulvruchten. Ze groeien onder de grond, dat verklaart meteen waarom ze ook wel aardnoten worden genoemd.

Het voordeel van zelf gemaakte pindakaas is dat je precies weet wat erin zit. Ongelooflijk simpel om zelf te maken en dat maakt het ook erg leuk om samen met (kleine) kinderen te maken.

Door te variëren met de soort chocolade – puur, melk of wit – krijgt u minder zoete of juist zoetere pasta.

Ingrediënten

• 100 gram extra pure chocolade 74% (of naar wens)
• 1 theelepel vanillepasta
• 200 gram ongezouten pinda’s
• snufje zout
• 1 -1 ½ eetlepel zonnebloemolie
• schoon (groente)potje

Bereiding

Breek de chocolade in stukjes en doe die in een kommetje. Verwarm au bain-marie tot de chocolade gesmolten is, meng dan de vanillepasta erdoor. Zet even apart.

Maal de pinda’s en het snufje zout in de keukenmachine gedurende 2 tot 3 minuten. Voeg terwijl de machine draait de olie toe en schraap tussentijds de wanden met een spatel schoon.

Voeg de gesmolten chocolade toe en meng in de keukenmachine goed door. Schep over in een schoon potje.

Op een koele plaats is de pasta enkele weken houdbaar. Vindt u de pasta bij het gebruik van pure chocolade niet zoet genoeg? Voeg dan naar smaak 1 tot 2 eetlepel poedersuiker toe.

PS: bewaar 100 gram van deze chocopindakaas, volgende week bakken we daar heerlijke koekjes van!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden