ReceptPerzische bloemkoolomelet

Perzische Bloemkoolomelet

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Deze ongewone omelet staat in het nieuwste Milk Street kookboek “The New Rules”. Een ietwat pedante titel, maar het boek is gebaseerd op nieuwe trucjes en technieken (75 welgeteld) om alles wat je kookt lekkerder en beter te maken.

De regel voor deze ovenomelet is: “gebruik bakpoeder voor luchtiger eieren”. Dat levert een voortreffelijk, ietwat gerezen omelet op. Zacht gebakken bloemkool, geelwortel, gedroogde munt en citroenrasp maken het anders dan iedere omelet die je ooit proefde. Je hebt er een grote, ovenvaste koekenpan voor nodig.

Of bak de omelet, zoals ik heb gedaan, in een grote anti-aanbakkoekenpan op laag vuur. Halverwege keer je dan de omelet met behulp van een bord. Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht, of als lunch.

Voor 4 personen:

• 1 kleine bloemkool (ca. 750 g), • extra vierge olijfolie, • 1 ui, gesnipperd, • 3 teentjes knoflook, fijngehakt, • zout, • versgemalen peper, • 1 el bloem, • 1 volle tl bakpoeder, • 2 el gemalen geelwortel (koenjit, turmeric), • 2 tl paprikapoeder, • 1 tl gedroogde munt, • 1 volle tl versgeraspte citroenschil, • 5 grote eieren.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel de schoongemaakte bloemkool in kleine roosjes. Verhit enkele el olijfolie in een grote koekenpan (- een ovenvaste als je de omelet in de oven bakt). Bak de ui en knoflook in 4 a 5 minuten iets zacht. Bak de bloemkool ca. 4 minuten mee; schep regelmatig om. Voeg dan wat zout en peper en 2 el water toe, en smoor de bloemkool met het deksel op de pan in enkele minuten beetgaar. Meng in een kom bloem, bakpoeder, geelwortel, paprikapoeder, munt, citroenrasp, 1 volle tl zout en 1 tl peper door elkaar. Klop de eieren er goed door. Meng de nog warme groenten erdoor.

Giet 2 el olijfolie in dezelfde koekenpan en giet het eimengsel erin. Strijk het glad en bak de omelet in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. (Of bak de omelet op heel laag vuur, met een deksel op de pan, tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant net begint te stollen. Keer de omelet voorzichtig met behulp van een bord, en laat dan terugglijden in de koekenpan. Bak de andere kant licht goudbruin. Snijd in punten en serveer warm of op kamertemperatuur. Lekker met een groene salade en knapperig brood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden