null Beeld

Koken met KarinPeren-pistache-plaatcake

Peren-pistache-plaatcake

Hoe blijft een mens positief in een pandemie? Dat valt nog niet mee. Ik had er zomaar ineens de p in. En zelfs dat was fout, want officieel schijn je te moeten zeggen ‘ik heb de p in’. Dat vind ik nou toch zó raar, zonder dat ‘er’ lijkt de zin helemaal niet te lopen. Het is net als met al die andere kleine tussenwoordjes: ze drijven buitenlanders die Nederlands proberen te leren tot waanzin, maar ze maken onze taal zo lekker soepel en smeuïg. In onze oren dan. Of zit het tussen de oren?

Pff, aan de bak dan maar. Patisserie is altijd fijne verpozing, zowel het maken als het opeten ervan. Bovendien liep ik al dagen te peinzen over post van een lezeres: ‘Is van alle cakerecepten die je hebt er eentje bij met yoghurt erdoor? Ik zoek een yo­ghurtcakerecept, maar kan dat niet vinden in je boeken of op je site. En zo niet, heb je die dan wellicht een keer in de planning?’ Nee, antwoordde ik, want ik reageer altijd netjes op alle mailtjes, behalve de echt hele rare of onbetamelijke, ik heb nergens een yoghurtcake of zelfs maar plannen in die richting.

Prompt ging ik me echter afvragen waarom ik eigenlijk geen yoghurtcake op mijn repertoire heb. Sterker nog, waarom ik dat zelfs nog nooit geprobeerd had. Waarschijnlijk omdat yoghurt in gebak vaak wordt ingezet om roomboter te vermijden, qua slank. Maar hoe kan yoghurt ooit lekkerder zijn dan roomboter? Is bovendien het bakeffect op de structuur dan niet heel anders?

De pietje-precies in mij wilde dat ineens heel dringend gaan uitproberen. Wat blijkt? Het werd een lekker soepele, smeuïge cake, waarin de yoghurt zorgde voor een prettige frisheid. Geen cake in plakjes, maar in pront formaat, want uitdelen zorgt altijd voor instant plezier. En die p? Die mocht er driemaal in: peren-pistache-plaatcake. Voor de extra lekker gooide ik er ook nog wat chocola doorheen. Niet met een p, maar wel lekker puh.

null Beeld Karin Luiten
Beeld Karin Luiten

Peren-pistache-plaatcake

Nodig voor 12 vierkantjes:

• 4 handperen

Kruimellaag:
• 100 g bloem
• 75 g suiker
• 75 g koude boter
• 75 g pistachenootjes (gepeld, ongezouten)

Cakebodem:
• 200 g bloem
• 150 g suiker
• 150 g Turkse/Griekse volle yoghurt
• 100 ml zonnebloemolie
• 3 grote eieren
• 50 g pure chocola
• 1 sinaasappel
• 2 theel bakpoeder
• snufje zout
• wat extra boter en bloem voor de vorm

Oven voorverwarmen op 175 °C.

Kruimellaag: Wrijf bloem, suiker en boter (in blokjes) tot kruimels. Hak de pistachenoten grof en meng erdoor.

Cakebodem: Doe yoghurt, olie, eieren, suiker en snufje zout in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Klop glad met de mixer. Hak de chocola in kleine stukjes en doe erbij. Zeef bloem en bakpoeder erboven en spatel (niet mix!) alles kort tot een geheel. Doe in een ingevette en met bloem bepoederde metalen braadslee of bakplaat (30 x 23 cm).

Peren: Schil en ontklokhuis de peren, snij in kleine stukjes. Hussel om met het sap van de halve sinaasappel. Verdeel over het cakebeslag. Strooi het pistachekruimeldeeg erover.

Bak in het midden van de oven in ± 45-50 minuten goudbruin en gaar. Test of een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm en snij in vierkantjes.

Tip

Bestrooi de cake eventueel voor het serveren met wat poedersuiker. Door een theezeefje krijgt u een mooi waasje.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips? info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden