null Beeld

ReceptBas Robben

Pastabonen met walnoten, citroen en kappertjes

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Op de Instagrampagina van de Havermelk-elite worden mijn generatiegenoten en ik wekelijks belachelijk gemaakt om de tegenstrijdige keuzes die we maken. Ik grap dan misschien graag over de e-bikes en geruite overhemdjes van babyboomers, maar ik lach nog harder om mijn mede-millennials die een kwartier in de rij staan met hun linnen tasje voor desemcroissants en flesjes oranje natuurwijn. Over hoe we op onze ‘Moofjes’ naar spinningles fietsen of naar Bali reizen voor een yoga-retreat. Hoe we koemelk in de cappuccino verafschuwen (want: milieu), maar na een groentediner wel een kaasplankje laten aanrukken (want: milieu vergeten).

Wat mijn generatie typeert is dat we elkaar met name via Instagram inspireren. Vooral het vegetarische aspect van deze havermelk-leefstijl zie ik doorwerken in wat ik thuis op tafel zet. Sperziebonen spelen in de meeste groentegerechten een hoofdrol. Of ze nu geblakerd uit de olie komen of gestoomd worden en in een botersaus met knoflook worden gehusseld, het is telkens de sperzieboon die opduikt. Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik de sperziebonen en tofublokjes met chraimeh-saus van Ottolenghi voorbij zie komen, had deze millennial nu wél een huis kunnen kopen.

Maar inmiddels is er een bonenschotel van mijn hand die gretig wordt gedeeld. Sperziebonen die doen alsof ze pasta zijn of, zoals ik ze liefkozend noem: pastaboontjes. Het idee is simpel: maak een eenvoudige pastasaus (in dit geval eentje van olijfolie) en vervang de pasta door sperzieboontjes. En het is een veelzijdig idee, u kunt er zelfs broccoliroosjes, bloemkool, groene asperges of courgetteplakjes voor gebruiken. Ze knappen allemaal op van de olie geïnfuseerd met knoflook, citroen en ansjovis. Eet u liever geen visjes, dan kunt u die gewoon weglaten. Een extra eetlepel kappertjes kan ze prima vervangen.

Ingrediënten voor 2 personen (hoofdgerecht)

• 450 gram sperziebonen
• 1 biologische citroen
• 6 ansjovisfilets (uit olie)
• 6 teentjes knoflook
• 2 eetlepels kappertjes, grof gehakt
• 150 gram walnoten, grof gehakt
• 1 theelepel chilivlokken
• 1 theelepel venkelzaad
• 80 milliliter lekkere olijfolie
• klein bosje dille, geplukt

Bereiding

Als u sperziebonen uit het vriesvak van de supermarkt gebruikt, hoeft u deze alleen te ontdooien en hoogstens 3 minuten langer te bakken in de pan. Als u verse sperziebonen gebruikt: breng een pan met gezouten water aan de kook, voeg de bonen toe en kook ze in 6 minuten bijna gaar. Giet de bonen daarna af.

Trek met een dunschiller brede repen schil van de citroen en neem daarbij zo weinig mogelijk van het witte deel mee. Stapel de schillen op elkaar en snijd ze schuin in zo dun mogelijke reepjes. Halveer daarna de citroen, pers een helft uit en vang het sap op. De andere helft gebruikt u niet. Pel de knoflookteentjes en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Als u een mandoline heeft kunt u die hiervoor gebruiken.

Hak de ansjovisfilets heel erg fijn, zodat het een soort tapenade lijkt. Doe deze samen met de citroenschilletjes, knoflookplakjes, kappertjes, walnoten, chilivlokken, venkelzaad en olijfolie in een brede hapjespan. Zet de pan op middelhoog vuur. Roerbak het mengsel tot de citroengeur uit de pan opstijgt, zo’n 2 minuten. Voeg dan de sperziebonen toe en zet het vuur hoger. Roer even om en laat de bonen dan 3 minuten bakken, tot ze licht beginnen te kleuren. Schep om en herhaal nog 2 minuten, maar let op dat vooral de knoflook niet verbrandt. Blus af met het citroensap en breng eventueel verder op smaak met zout.

Verdeel de boontjes over twee borden en strooi de dille erover.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden