ReceptPasta met kastanjes
Pasta voor de zielige jarige
Als kind had ik een vriendinnetje. Ze was vegetarisch - dat was toen nog bijzonder - heette Lideke, en dat laatste beviel haar niet. Ze koos gewoon een andere naam en ging zichzelf Aude noemen. Naar een Franse rivier. Ik was diep onder de indruk. Maar elk jaar had ik ook een beetje medelijden met haar: ze was op 2 januari jarig en iedereen was moe van het feestvieren. Ik ben haar al heel lang uit het oog verloren, maar elk jaar denk ik die dag nog altijd aan haar en kook ik ter ere van haar. Dit jaar deze romige feestpasta.
Ingrediënten voor vier
300 g gare kastanjes
ca. 4 olijfolie
1 takje tijm, alleen de blaadjes
1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
2 sjalotjes, gesnipperd
1 à 2 tenen knoflook, in miniblokjes gesneden
300 g kastanjechampignons, in plakken gesneden
125 g crème fraîche
300 g pastaschelpjes
Bereidingswijze
Kook, als u verse tamme kastanjes hebt, de kastanjes gaar, of kies voor vacuüm verpakte, gare kastanjes. Hak ze in niet te kleine stukjes.
Ris de blaadjes van het takje tijm en het takje rozemarijn. Giet de olijfolie in een steelpannetje op laag vuur, leg er de tijmblaadjes en rozemarijnnaaldjes in en laat de olie een kwartiertje trekken. Zeef de olie, en bewaar blaadjes en naaldjes.
Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af en sprenkel er een klein beetje van de gearomatiseerde olijfolie over.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan op laag tot matig vuur, fruit de sjalotjes en knoflook tot ze glazig zijn, zet het vuur hoog en bak de kastanjechampignons snel bruin (in hoogstens 3 minuten, de champignons moeten geen vocht gaan loslaten). Temper het vuur tot matig. Voeg de tijm- en rozemarijn en stukjes kastanje aan het mengsel toe, laat ze nog 1 minuut meebakken. Roer de crème fraîche erdoor en houd het mengsel warm tot de pasta klaar is.
Roer de pasta door de saus, laat zo nodig nog even doorwarmen.
Serveer de pasta met een gemengde salade met rucola, tomaat en een dressing van 1 deel balsamico op 3 delen olijfolie. Peper en zout naar smaak toevoegen.