null Beeld

ReceptJoke Boon

Pasta tomaat

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Taal bevat werkwoorden: woorden die uitdrukken wat je kunt doen. In bijna alle talen vormt een werkwoord de basis van een zin. Het ene werkwoord vind ik mooier dan het andere. Naast houden van, liefhebben, koken en eten is ZIJN éen van mijn favoriete werkwoorden.

Dat is te danken aan Piet, mijn leraar biologie op de middelbare school. In zijn vrije tijd was hij actief op de School voor Filosofie. Naast het ontstaan van het leven tijdens de biologielessen vond hij het ook belangrijk om zijn bespiegelingen te delen over het leven zelf. Als geen ander kon hij het prachtige gedicht van Ed Hoornik Op school stonden ze… voordragen, waardoor ik de betekenis van de woorden tot in mijn tenen voelde. En dat op een leeftijd dat ik vol twijfels over mezelf en nog veel meer zat.

Het gedicht laat de tegenstelling zien tussen hebben en zijn. Hier twee passages:

‘Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven.
Is van de wereld en haar goden zijn.’

‘Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken,
is kind worden en naar de sterren kijken,
en daarheen langzaam worden opgelicht.’

Nu ik volwassen en jaren verder ben, weet ik nog heel veel niet. Maar gewoon ‘te zijn’ lukt me inmiddels een beetje beter. Dan zie ik opeens de schoonheid in het kleine, geniet ik van een roodborstje dat in de winter in mijn tuin scharrelt of van die ene roos die nog bloeit als alle andere allang uitgebloeid zijn.

Zijn is eenvoudig en tegelijk ook weer niet. Net zoals het recept vandaag: pasta tomaat met een romige saus die schittert in zijn eenvoud. De bonen in de saus leveren met een pastasoort op peulvruchtenbasis voldoende eiwitten. Binnen 15 minuten op tafel.

Ingrediënten voor 4 personen

• 300 gram (schelpjes) pasta (gebruik pasta op basis van peulvruchten)
• 1 pot zongedroogde tomaatjes op olie
• 1 kleine pot witte bonen á 370 gram, afgespoeld en uitgelekt
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1-2 volle theelepels sambal oelek
• 1 theelepel gedroogde oregano
• 60 milliliter rode wijn (of water)
• 1 klein blikje tomatenpuree à 70 gram
• 500 gram kleine smaaktomaatjes in vieren
• 3 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding

Zet een ruime pan met royaal water op en breng aan de kook. Gebruik geen zout, de zongedroogde tomaatjes bevatten zout. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de zongedroogde tomaten met de olie, de uitgelekte witte bonen, knoflookpoeder, sambal, oregano, rode wijn, tomatenpuree en 150 ml heet water in de blender en pureer glad tot een dikke romige saus.

Neem als de pasta gaar is, een mok van het kookwater en giet de pasta af. Doe terug in de pan en roer de saus, de smaaktomaatjes en een scheut kookwater erdoor. Laat 2 minuten doorwarmen, garneer met de peterselie en serveer.

Lekker met een groene salade met komkommer en een zurige dressing.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden